Légicsapással ölték meg Szíria egyik legismertebb drogkereskedőjét és családját

háború
2023 május 08., 14:50

Kora reggel légicsapás végzett Szíria egyik legismertebb drogkereskedőjével, a feleségével és hat gyerekével – tudósított a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja és az állami Sham FM rádióállomás.

Marai al-Ramthant és családját a szíriai-jordániai határ közelében fekvő Suab nevű faluban érte a légicsapás. A másik támadást a déli Dara kormányzóságban hajtották végre, ahol egy kábítószergyártó üzemet semmisítettek meg.

Amerikai légicsapás Szíriában 2014. október 22-én.
photo_camera Amerikai légicsapás Szíriában 2014. október 22-én. Illusztráció: Gokhan Sahin/Getty Images

Az akcióra pár nappal azután került sor, hogy Jordánia közölte, Szíria területén készül fegyveres beavatkozásra. A két idézett forrás szerint a csapást a jordániai hadsereg hajtotta végre, a ritkának számító lépés célja az lehetett, hogy megakadályozzák az országba, majd onnan az öbölmenti államokba irányuló kábítószer-kereskedelmet.

A jordániai állami média is tudósított a légicsapásról, de csak szíriai forrásokat idéztek.

Idén márciusban az USA és az Egyesült Királyság, majd az EU is szankciókat vezetett be szíriaiak, köztük Bassár el-Aszad elnök családtagjai ellen, akiket kábítószer előállításával, és -kereskedelmével hoztak összefüggésbe. (MTI)