A francia kormány szigorúbban akar fellépni az ultragazdagok és a multik adócsalásaival szemben

külföld
2023 május 09., 18:43

A francia kormány kedden jelezte, hogy szigorúbban kíván fellépni az adócsalások ellen, mindenekelőtt az „ultragazdagokra” és a multinacionális vállalatokra koncentrálva, enyhítve ugyanakkor a „nyomást a középosztályon”.

„Az a cél, hogy az erőfeszítést az ultragazdagokra, a multinacionális vállalatokra koncentráljuk, miközben enyhítjük a nyomást a középosztálybelieken, a kisvállalatokon annak érdekében, hogy egy kis levegőhöz jussanak”

– mondta Gabriel Attal költségvetési miniszter a France Inter közrádióban. Azt mondta: „Kimondom, hogy az erőfeszítéseket a nagyon nagy csalókra szeretném koncentrálni, elsősorban a nemzetközi csalásra.”

A Le Monde-ban megjelent interjúban a miniszter azt mondta, a program a franciák „igazságérzetére” adott válasz.

Gabriel Attal a szankciók szigorítására készül „a legnagyobb adócsalások esetében” (például a külföldön eltitkolt vagyonoknál), mert ez szerinte „nem állampolgári cselekedet”. Azt mondta, ilyen esetekben a büntetés az állampolgári jogoktól való többéves megfosztás is lehet, és az adókedvezményekre való jogosultságot is elveszthetik az adócsalók.

A kormány az elképzeléseit előbb alkotmányossági vizsgálat alá veti az államtanácsnál.

Gabriel Attal a párizsi Matignon Hotelben 2023. május 9-én.
photo_camera A 34 éves Gabriel Attal a párizsi Matignon Hotelben 2023. május 9-én. Fotó: Ludovic Marin/AFP

A miniszter szerint először 2027-ig 25 százalékkal fog nőni az adóellenőrzések száma a legjelentősebb vagyonok esetében. A tőzsdén jegyzett száz legjelentősebb cég 2 évenként számíthat adóellenőrzésre. Eddig a nagyvállalatoknak nem volt meghatározva az adóellenőrzések ideje – mondta a miniszter, aki szerint a kormány 1500 új munkahelyet hoz létre 2027-ig az adócsalás elleni küzdelem hatékonyabbá tételéért.

Egy adóügyi hírszerzési hivatalt is létrehoz a kormány, ebben kb. száz kiemelt ügynök fog dolgozni a nemzetközi adócsalások leleplezése érdekében. Lehetőségük lesz lehallgatásokra, adatgyűjtésre nem együttműködő államok vagy területek megfigyelésekor, mint például Panama vagy a Bahama-szigetek – mondta a miniszter, aki jelezte, hogy ezzel párhuzamosan „a kisebb adófizetőkön csökkenni fog a nyomás”, és az adóhivatal inkább az adórendezést fogja előnyben részesíteni „az első tévedés automatikus megbüntetése helyett”. (MTI)