Kordont bontottak a Karmelitánál a Momentum képviselői és aktivistái

belföld
2023 május 09., 05:20

Kedd reggel a Momentum ismét kordont bontott a Karmelitánál.

Helyszíni tudósítónk szerint az esemény elején még kevés a rendőr, és gyorsan lebontották a kordonokat, amikre aztán ráülnek, hogy ne tudják azokat visszaállítani.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A kordonbontók azt mondták, hogy délutánig maradnak, a rendőrök eleinte csak felsorakozva, passzívan nézték őket.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

Ma nincs kormányülés, de így is kereken harminc rendőr állt sorfalat, velük szemben körülbelül 40 demonstráló volt.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A lebontott kordonokon ülő demonstrálókat elkezdték a rendőrök igazoltatni.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A rendőrség igazoltatja a résztvevőket, helyszíni tudósítónk szerint rongálás gyanújával intézkednek.

Hadházy Ákos és a Momentum parlamenti frakciója március 14-én bontott először kordont a Karmelita főbejárata előtt. Akkor rövid időre ki is ragasztották a Karmelita főkapujára a követeléseiket soroló 12 pont-parafrázist. A kordonokat akkor alig egy órával az akció után már szinte teljesen visszaépítették.

Április végén a tanárokért, a státusztörvény ellen szervezett tüntetés vonult végül a Belügyminisztérium épületétől a Karmelita kolostorhoz, ahol Hadházy Ákos momentumos képviselőkkel ismét kordont akart bontani, akkor már negyedszerre. Az ellenzéki politikusok és a rendőrök között dulakodás volt, utóbbiak n em engedték megbontani a kerítést. A tüntetők végül könnygázt kaptak az arcukba.

Május harmadikán a diákok újra a Karmelitához mentek, hogy beordítsák a miniszterelnök ablakán: „A könnygáz nem tanít!” és „Rendőrállam nem jogállam!”. De erre őket is lefújták. A diáktüntetés után öt embert jelentettek fel hivatalos személy elleni erőszak miatt.