Messi megállapodhatott a szaúdiakkal a francia sajtó szerint, de a szerződést még nem írta alá

sport
2023 május 09., 13:04

Az AFP, a L'Équipe és a Le Figaro is arról ír, hogy Lionel Messi képviselői elvi egyezségre juthattak egy meg nem nevezett szaúdi csapattal, így az argentin a következő idényben az Öböl-államban játszhat.

A hírt először az AFP hírügynökség robbantotta, meg nem nevezett, az ügyletet részletesen ismerő szaúdi forrásra hivatkozva. Ez a forrás "kivételesnek", illetve "óriásinak" nevezte a tervezett megállapodásban szereplő összegeket, és azt állította, hogy már csak néhány részlet tisztázása van hátra.

Az AFP szaúdi forrása szerint a harmincöt éves Messi

"a karrierje vége felé jár, ezért nem csak a futballja miatt szerződtetik. Azért lesz ott, hogy növelje a királyság vonzerejét.”A hírügynökség helyi forrásra hivatkozva februárban már megírta, hogy a szaúdi fél Messit az ország esetleges vébé-pályázatának arcaként is használni szeretné. Bár hivatalos pályázatot még nem nyújtottak be, hónapok óta lebegtetik, hogy a 2030-as vébédöntő megrendezéséért együtt pályázna Egyiptom, Görögország és Szaúd-Arábia.

Az tény, hogy Messit már most szerződés köti a szaúdi turisztikai hivatalhoz, aminek értelmében a közösségi médiában posztokkal népszerűsíti a királyságot mint úti célt.

Az AFP-nek nyilatkozó szaúdi tisztviselő szerint a tárgyalások Messivel gyorsabban zajlottak, mint Ronaldóval. A két folyamat szerinte azért is hasonlítható össze, mert Messiért is ugyanaz a PIF nevu szaúdi alap fizetne, mint a portugálért.

Az AFP érdeklődésére Messi jelenlegi csapata, a PSG annyit reagált, hogy a focista szerződése június 3-ig szól. Egy másik klubforrás pedig annyit jegyzett meg, hogy "ha a klub meg akarta volna hosszabbítani a szerződését, már lépett volna". Messi képviselői a hírre első körben annyit reagáltak, hogy a focista az idény végeztével fog dönteni a jövőjéről.

A L'Équipe szerint is megvan az elvi megállapodás, de konkrét szerződést még nem írtak alá a felek. A fociújság tudomása szerint Messi kétéves szerződést kötne plusz egy éves opcióval, évi 500 millió eurós fizetéssel, ami a forrás szerint 2,5-szerese Ronaldo szaúdi keresetének. Ehhez további ösztönzők járulnának, így Messi tényleges éves keresete 600 millió euró körül lenne, miközben megkapná a lehetőséget, hogy ha akar, a megállapodás lejárta előtt távozhasson.

(Fontos disclaimer: a sportlapokban és -rovatokban megjelenő focis átigazolási hírekkel általában nagyon óvatosan érdemes bánni, az ilyen cikkek jellemző igazságtartalma kábé akkora, mint egy átlagos használtautó-hirdetésé. A nagy, más területeken megbízható hírügynökségek eredeti információi azonban futballtémában is korrektnek szoktak bizonyulni.)