Több mint fél éve nem írta át a kormány az ukránokat felháborító nyolcadikos földrajztankönyvet

oktatás
2023 május 09., 04:29

A kormány hét hónapja azt ígérte a magyarországi ukrán civil szervezeteknek, hogy a nyolcadikos diákok földrajztankönyvének online változatában átírják az Ukrajna vonatkozásában az orosz narratívát továbbadó oldalt. Ám ahogy egy hónap elteltével sem történt előrelépés, úgy az azóta eltelt fél évben sem, írja a hvg.hu.

A Belügyminisztérium oktatási államtitkárságán ősszel azt ígérték, hogy virtuálisan kicserélik a tankönyv 122. oldalát, amely az Ukrajnában zajló háború miatt került reflektorfénybe, mivel „a tananyag azt a látszatot kelti, mintha Ukrajnában belháború zajlana, és ennek tudja be a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállását is”.

A könyv ezt írja Ukrajnáról: „A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím félszigetért”. Ezt a szemléletet a könyv illusztrációja is alátámasztja:

photo_camera Fotó: Nemzeti Köznevelési Portál

Az ukrán külügyminisztérium, Ukrajna budapesti nagykövetsége és négy magyarországi ukrán civil szervezet is felháborodását fejezte ki az ügyben, azt kérték, hogy a tankönyvet mihamarabb vonják ki a magyar közoktatási rendszerből. Az oktatási államtitkárság a szeptember végi, az ukrán civil szervezetekkel folytatott megbeszélésen három ígéretet is tett: a virtuális tankönyvben a civil szervezetekkel egyeztetett szöveggel kijavítják az Ukrajnával foglalkozó részt, az iskoláknak javasolják, hogy a javított, online verziót használják majd a tananyag átadásakor, és hogy a szeptembertől használatos új tankönyv Ukrajnáról szóló részét előzetes egyeztetésre megküldik a civileknek.

A hvg.hu a résztvevő civil szervezetek képviselőitől megtudta: a fenti intézkedésben nem történt előrelépés. Vagyis a kormányzat nem kereste meg őket a konszenzust kereső átmeneti új szövegtervezettel, sem javaslatot nem tett nekik az ősztől használandó új tankönyv Ukrajnára vonatkozó fejezetére.