25 évet kapott az amerikai őrmester, aki agyonlőtt egy Black Lives Matter-tüntetőt

bűnügy
2023 május 10., 18:42
  • Az amerikai hadsereg egyik őrmesterét 25 évre ítélték egy Black Lives Matter-tüntető 2020-as meggyilkolásáért az ügyben, ami a jobboldalikat felháborította.
  • A bíró elítélte a 36 éves Daniel Perryt, aki agyonlőtte a 28 éves Garrett Fostert egy austini tüntetésen. (Perry és Foster is fehérek voltak.)
  • Greg Abbott, Texas kormányzója korábban azt mondta, megkegyelmez Perrynek, amint hivatalos kérés kerül az asztalára.

A republikánusok és Perry ügyvédei is azzal érveltek, hogy önvédelemből cselekedett.

„Három hosszú év után végre igazságot szolgáltatunk Garrettnek. Perry úr, imádkozom Istenhez, hogy egy napon megszabaduljon ettől a gyűlölettől, ami a szívében van” – mondta Foster édesanyja, Sheila Foster a bíróságon az Associated Press szerint.

Az ítélet egy hónappal azután született, hogy a Travis megyei esküdtszék egyhangúlag Perry elítélésére szavazott Foster meggyilkolásáért.

Az esküdtszék egyúttal ártatlannak találta Perryt halálos fegyverrel elkövetett súlyos testi sértés miatt.

Clinton Broden, Perry ügyvédje közleményében „politikai vádnak” nevezte az ügyet, és közölte, hogy fellebbez. Azt mondta, Perry és jogi csapata „teljes mértékben együttműködik a kegyelmi eljárásban”.

Az emberölés 2020. július 25-én történt, amikor az egykori katona Perry, aki akkoriban az Ubernek dolgozott, bekanyarodott egy utcába, ahol a Black Lives Matter tüntetői vonultak, átmentek a piros lámpán, és megállították a járművét.

BLM-tüntetés Austinban 2020. július 26-án.
photo_camera BLM-tüntetés Austinban 2020. július 26-án. Fotó: Sergio Flores/Getty Images via AFP

Foster, a légierő egykori szerelője, aki nyíltan egy – Texasban legális – AK-47 típusú gépfegyvert hordott magánál, egyike volt azoknak a tüntetőknek, akik Perry autójához közeledtek.

Perry – akinek akkor nem volt utasa – utólag azt mondta, a tüntetők egy része dörömbölni kezdett az autóján. A média beszámolói szerint a tüntetők azt mondták a rendőrségnek, hogy attól tartanak, hogy a jármű beléjük ütközhet.

Perry ügyvédei azzal érveltek, hogy Foster elkezdte felemelni a gépkarabélyt Perry felé. A hatóságok szerint az őrmester leengedte az ablakot, és ötször rálőtt Fosterre egy .357-es revolverrel, mielőtt elindult. Nem sokkal ezután hívta a 911-et.

Az ügyészek azzal érveltek, hogy Perry – ahelyett, hogy elsüti a fegyverét – elmenekülhetett volna, ha félti a biztonságát.

A férfi áprilisi elítélése után Greg Abbott republikánus kormányzó a Twitteren azt írta: „Olyan gyorsan dolgozom Perry őrnagy kegyelmében, ahogy a texasi törvények megengedik.”

Az állam kegyelmi testülete – aminek jóvá kell hagynia az ilyen parancsokat – közölte, hogy azonnal elindítja a gyorsított vizsgálatot.

A konzervatívok rátámadtak az ügyet előterjesztő Jose Garza Travis demokrata megyei körzeti ügyészre. Ken Paxton texasi főügyész áprilisban azt mondta a Fox Newsnak, hogy Garza „rosszindulatúan, politikai okokból emel vádat olyanok ellen, akiket nem szeret”. Garza úgy jellemezte a kegyelmi kérelmet mint „nyílt politikai behatolást a büntető igazságszolgáltatási rendszerünkbe”. (BBC)