Szerbia fegyveramnesztiát hirdetett a tömeges lövöldözéseket követően

külföld
2023 május 10., 05:04

Szerbia egy hónapos fegyveramnesztiát hirdetett egy héttel azután, hogy 17 ember, köztük 8 iskolás korú gyerek vesztette életét két tömeges lövöldözésben az országban. A szerb belügyminisztérium szerint

csak az akció első napján, hétfő délutánig 1500 lőfegyvert, 50 ezer töltényt és 100 bombát adtak le a rendőrségeken.Az amnesztia szerint a fegyvert leadóknak nem kell bizonyítaniuk, hogyan jutottak hozzá, és mentesülnek a büntetőeljárás alól, ha később bebizonyosodik, hogy a fegyvert korábban használták bűncselekmény elkövetéséhez, írja a Euronews.

A fegyveramnesztia végével, a rendőrség sokkal szigorúbban fog fellépni az illegális vagy papírok nélküli lőfegyverbirtoklással szemben, valamint növelik a fegyverek illegális viseléséért, birtoklásáért vagy gyártásáért járó börtönbüntetés tartamát.

Vasárnap lemondott Branko Ruzic szerb oktatási miniszter, négy nappal azután, hogy egy 13 éves fiú egy iskolai lövöldözés során megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. Ezután két nappal újabb lövöldözés történt: csütörtök késő este a főváros melletti Mladenovácon nyitott tüzet egy 21 éves férfi.