Két napra szinte minden vonat leáll Németországban

külföld
2023 május 11., 14:27

Ötven órára szinte a teljes német vasúti közlekedés leáll jövő hét elején. A Vasúti és Közlekedési Szakszervezet figyelmeztető sztrájkot hirdetett, amely vasárnap 22 órától kedd 24 óráig tart. Ebben az időszakban a távolsági járatok teljesen leállnak, és a regionális személyvonatok nagy része sem indul el.

A német állami vasúttársaság arra kérte az utasokat, hogy próbálják meg legkésőbb vasárnap kora estig lebonyolítani az útjaikat. A sztrájk idejére foglalt jegyeket rugalmasan fel lehet használni vasárnap estig.

Vonatra várakozó utasok Németországban
photo_camera Vonatra várakozó utasok Németországban Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A közel 230 ezer dolgozót képviselő szakszervezet legalább havi 650 eurós vagy 12 százalékos béremelést követel az új kollektív szerződésbe, amelyet egy évre akarnak megkötni. A munkáltatói oldalt 50 különböző vasúttársaság képviseli. Vannak, akikkel jobban haladnak a szakszervezet tárgyalásai, és vannak, akikkel rosszabbul.

A 180 ezer dolgozót foglalkoztató Deutsche Bahn korábban nettó 2850 eurós, több hónapra elosztott inflációs kompenzációt, valamint 8-10 százalékos béremelést ajánlott. A szakszervezet ezt elutasította. A tárgyalásokat május 23-án folytatják.

(via Süddeutsche Zeitung)