Kiszállt egy török elnökjelölt, fájhat Erdoğan feje

külföld
2023 május 11., 14:02

Váratlanul visszalépett a jelöltségtől Recep Tayyip Erdoğan török elnök egyik kihívója, Muharrem Ince. Azt mondta, hazája érdekében döntött így, de nem állt be egyik versenyben maradt ellenzéki jelölt mögé sem. Erdoğan azt mondta, elszomorítja Ince kiszállása.

photo_camera Muharrem Ince Fotó: MUSTAFA CIFTCI/Anadolu Agency via AFP

Erdoğan két évtizedes uralmának legnehezebb választására készül. A Reuters által idézett, május eleji felmérés 43,7 százalékosra mérte az elnök támogatottságát, míg a fő kihívó Kemal Kılıçdaroğluét 49,3 százalékra. Ha ebből indulunk ki, akkor a 2 százalék körülre mért

Ince visszalépésével akár már a vasárnapi első fordulóban elérheti az ellenzék a győzelemhez szükséges 50 százalékot.Indul még Sinan Oğan is, aki 4,8 százalékon áll. Elemzők szerint ha második fordulóra is szükség lenne, az ő támogatói Kılıçdaroğluoz mennének át.

Kılıçdaroğlu hat párt jelöltjeként szerezné meg az elnöki posztot, ő a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője. 2018-ban ugyanez a párt Incét indította, sikertelenül.

Erdoğan az utóbbi napokban homofób megjegyzésekkel és látványos béremeléssel próbálta menteni szorult helyzetét, ami a földrengés visszás kezelése és a gazdasági válság miatt alakult ki.