Leporolta hazugságait, felkérdezte a riportert – régi arcát mutatva tért vissza a CNN-en Donald Trump

külföld
2023 május 11., 05:05

Donald Trump volt amerikai elnök a CNN kérdéseire válaszolt New Hampshire-ben szerda este egy politikai gyűlésen, egy nappal azután, hogy elítélték egy újságírónővel – E. Jean Carrollal – szemben 27 évvel ezelőtt elkövetett szexuális erőszak miatt.

Ez egy hosszú és bizarr hangulatú interjú volt, sok megbotránkoztatónak hangzó állítással, amit azonban a jelenlévő, többnyire republikánus érzelmű szavazók éljenezve fogadtak.

link Forrás

A volt elnök egy ponton az őt kérdező riporternőt, Kaitlan Collinst is felkérdezte és utálatos személynek nevezte.

Már rögtön a beszélgetés elején izzani kezdett a hangulat, amikor Trump az elcsalt 2020-as választásokról kezdett beszélni, Collins pedig emiatt többször félbeszakította és megcáfolta őt. A volt elnök nem ismerte el Joe Biden három évvel ezelőtti győzelmét, de azt mondta, hogy 2024-ben elfogadja majd az eredményt, ha az egy „tiszta választáson” születik meg.

Amikor Collins arra kérte Trumpot, üzenjen azoknak, akik szerint elítélt szexuális erőszakolóként nem kéne újra elindulnia az elnökségért, arra utalt, hogy Carroll nem is volt az ő esete, az ügyét tárgyaló bíró nem volt pártatlan. A közönség mellette volt, amikor erről beszélt, többen kinevették a riportert.

A riporter kérdezte őt arról is, hogy a manhattani büntetőbíróság vádja szerint 34 alkalommal meghamisította a könyvelését, amiért áprilisban bíróság elé kellett állnia, illetve arról, hogy szintén vádat emelhetnek ellene Georgia és Washington államban választási trükközés és titkosított iratok nem megfelelő kezelése miatt. Collins arra volt kíváncsi, miért nem nyújtotta be önkéntesen a dokumentumokat, amiket a bíróság kért tőle. Válaszul Trump utálatosnak (nasty) nevezte a CNN riporterét.

A politikai terveivel kapcsolatban óvatos volt. Nem mondta meg egyértelműen például, hogy aláírna-e egy szövetségi törvényt, ami megtiltaná az abortuszt. Azt sem árulta el, hogy azt szeretné-e, ha Ukrajna nyerné meg a háborút. „Azt akarom, hogy a halálozásnak legyen vége. Oroszok, ukránok, egyaránt. Én ezt el tudom érni. 24 óra alatt.”

Az egyetlen konkrétum, amit elárult egy esetleges új Trump-ciklusról, az volt, hogy felmentene többeket azok közül, akik részt vettek a Capitolium ostromában 2021. január 6-án. Az ostrom napját csodálatosnak nevezte.

Aztán óva intette továbbá a republikánus képviselőket attól, hogy jóváhagyják a kormány adósságplafonjának emelését, mert az szerinte csődhöz vezethet, szembemenve azzal, amit korábban elnökként képviselt. Amikor Collins rákérdezett, miért gondol most mást, Trump azt mondta, hogy mert most nem ő az elnök. (Guardian)