A svédek nyerték az Eurovíziós Dalfesztivált

KULTÚRA
2023 május 14., 05:56

A Tattoo című popszámával a 39 éves svéd Loreen nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál szombati liverpooli döntőjét. A marokkói családból származó énekesnő másodszor nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, 2012-ben Bakuban a Euphoria című számmal nyert. Loreen mindössze a második olyan énekes, aki kétszer is megnyerte a nemzetközi zenei versenyt, ez először az ír Johnny Logannek sikerült az 1980-as években.

link Forrás

A fesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal - nem csak a háború miatt, tényleg jó a dal-, de az orosz-ukrán háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának. Az eseményen felszólalt volna Volodimir Zelenszkij is, ám az ukrán elnök kérését a szervezők visszautasították.

link Forrás

Az idei győztes a zsűri és a közönség szavazatai alapján 583 pontot szerzett. A thrash metalt, technot és K-popot vegyítő Cha Cha Cha című finn szám 526 ponttal a második lett, a harmadik helyen 362 ponttal Izrael végzett. Az eredmény azt is jelenti, hogy jövőre - éppen ötven évvel azután, hogy az ABBA együttes Waterloo című dalával 1974-ben diadalt aratott - Svédország rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált. Ukrajna 243 ponttal a hatodik lett, a házigazda Nagy-Britannia 24 ponttal az utolsó előtti helyezést kapta. (MTI)