Erdoğan győzelemre áll, de szinte biztos, hogy a második fordulóban dől el a török elnökválasztás

külföld
2023 május 14., 17:20
Erdogan fanatikusok Isztambul utcáin 2023 május 14-én
photo_camera Erdogan fanatikusok Isztambul utcáin 2023 május 14-én Fotó: OZAN KOSE/AFP

Az állami Anadolu ügynökség szerint Recep Tayyip Erdoğan, elnök, az Igazság és Fejlődés pártjának (AKP) jelöltje 49,9 százalékon áll a török elnökválasztáson a szavazatok 89 százalékának feldolgozásakor.

Az elnökkel és a kormányzó koalícióval szemben felálló hatpárti - a Köztársasági Néppárt vezette - ellenzék jelöltje, Kemal Kılıçdaroğlu ugyanebben a pillanatban 44,3 százalékon áll.

A konzervatív Sinan Ogan, az Atya szövetségének jelöltje, jobboldali parlamenti képviselő 5,3 százalékot szerez. Ez az elemzői konszenzus szerint nagy meglepetés. Ogant már most lehetséges „királycsinálóként” emlegeti a nemzetközi sajtó

A negyedik jelölt, (az Onnanal is népszerűbbnek tippelt) Muharram Ince az utolsó napokban visszalépett az indulástól.

A választási részvétel kiugróan magas volt: a hivatalos adatok szerint több mint 93 százalék adta le szavazatát. (A 85 milliós Törökországban 60,7 millió állampolgár szavazhat, további 3,4 millió török határon túl adhatta le szavazatát.)

A török elnökválasztási rendszerben viszont csak akkor hirdetnek az első forduló után, ha valamelyik jelölt biztosan begyűjti az összes szavazat legalább 50 százalékát. Ellenkező esetben két hét múlva a két legtöbb szavazatot szerző két jelölt versenyez újra egymással.

A feldolgozás előrehaladtával márpedig egyre szűkül az olló a két esélyes jelölt között, és szinte biztosnak látszik, hogy második forduló dönt majd az elnök személyéről. Többek közt a későn beérkező nagyvárosi szavazatok miatt Kılıçdaroğlu még jobban megközelítheti majd az elnököt.

Az ellenzék ezzel együtt is kétségbe vonja az eredmények valódiságát, legalábbis azt, amit az állami Anadolu hírügynökség nyilvánosságra hozott.

A magánkézben lévő ANKA hírügynökség szerint fej-fej mellett halad Kılıçdaroğlu és Erdoğan. A legutóbb nyilvánosságra hozott adataik szerint Erdoğan előnye vékonyabb mint amit az állami hírügynökség közölt: 48,9 százalékon áll az AKP jelöltje, az összellenzéki kihívó pedig 45,4-en. Ogan az ANKA-nal is nagyjából ugyanott áll, mint az Anadolunál: 5,3-on.

Az ellenzék délután óta az adatok manipulálásával vádolja az Anadolut, és ragaszkodik az ANKA által közölt adatokhoz. És közben mindkét fél győzelmi kommunikációt folytat a választás éjszakáján: Kilicdaroglu arról tweetelt, hogy ma éjszaka senki nem alszik majd, akinek fontos Törökország. Az AKP főhadiszállásán eközben ünnepi a hangulat.

Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt jelöltje leadja szavazatát a török elnökválasztás első fordulójában Ankarában 2023 május 14-én
photo_camera Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt jelöltje leadja szavazatát a török elnökválasztás első fordulójában Ankarában 2023 május 14-én Fotó: BULENT KILIC/AFP

A választást megelőzően elemzői konszenzus volta arról, hogy az elmúlt huszonegy évben egyszer sem mutatkozott az ellenzéknek akkor esélye letaszítani a trónról Erdogan elnököt, mint idén.

Az országban óriási infláció tombol, az elvándorlás egyre látványosabb problémája az öregedő török társadalomnak, a földrengések és természeti katasztrófák kezelése miatt is sok kritika érte a kormányt. És legalább a választás idejére sikerült létrehozni egy többé-kevésbé működőképes pártszövetséget. Viszont az AKP olyan fölényben van az erőforrások tekintetében, és olyan mértékben uralja az államigazgatást, hogy így is nehéz elképzelni a bukást.

Az esélyekről szóló előzetes elemzésünk itt olvasható.

Egyszerre rendeznek parlamenti képviselői- és elnökválasztást Törökországban, de a képviselői választás csak egyfordulós. (Al Jazeera / DW)