Nem sokkal az eurovíziós fellépésük előtt támadták meg az ukrán előadók szülővárosát

háború
2023 május 14., 06:29

Pillanatokkal azelőtt, hogy színpadra léptek volna az Eurovíziós Dalfesztiválon Liverpoolban, az oroszok rakétával támadták az ukrán előadók szülővárosát, Ternopilt. A támadásban két ember megsérült és raktárépületek rongálódtak meg, közölték a hatóságok.

Tvorchi.
photo_camera Tvorchi. Fotó: JESSICA GOW/TT News Agency via AFP

Az ukrán külügyminisztérium azzal vádolta Oroszországot, hogy Tvorchi eurovíziós fellépése előtt és közben támadást intézett Kijev és Ternopil régió ellen. Tíz perccel azelőtt, hogy a Liverpool Arénában színpadra lépett volna, Tvorchi az Instagramon posztolt arról, hogy a nyugat-ukrajnai Ternopilt megtámadták.

Az Andrij Hutsuljak producerből és a nigériai születésű Jeffery Kenny énekesből álló Tvorchi a Heart of Steel című dala olyan katonákról szóló, akik a mariupoli Azovsztal üzemben az orosz erőkkel szembeni, végül sikertelen ellenállást vezették.

link Forrás

A fellépés után azt mondták: „Ternopil a szülővárosunk neve, amit Oroszország bombázott, miközben az Eurovízió színpadán acélszívünkről, rendíthetetlenségünkről és akaratunkról énekeltünk. Ez egy üzenet Ukrajna minden városának, amit naponta bombáznak. Harkiv, Dnyipro, Hmelnyickij, Kijev, Zaporizzsja, Uman, Szumi, Poltava, Vinnyica, Odesa, Mykolaiv, Csernyihiv, Herszon és az összes többi. Európa, egyesüljetek a gonosz ellen a béke érdekében”.

Az Eurovíziós Dalfesztivált tavaly az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a Stefania című dallal, de a háború miatt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) átengedte a rendezés jogát a második helyezett Nagy-Britanniának. A versenyt a svéd Loreen nyerte a Tattoo című dalával, Ukrajna a hatodik lett. (BBC)