Egy amerikai professzor 74 napja él a víz alatt

idióta rekordok
2023 május 15., 15:44

Egy amerikai egyetemi professzor megdöntötte a leghosszabb ideig víz alatt élés rekordját (nyomáscsökkentés nélkül) ezen a hétvégén egy Florida Keys-i búvárszálláson.

Dr. Joseph Dituri a szállásán május 13-án.
photo_camera Dr. Joseph Dituri a szállásán május 13-án. Fotó: Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau via Reuters

Joseph Dituri március 1-én merült le, és 74 napja tartózkodott a Key Largó-i Jules' Undersea Lodge-ban, egy 9 méter mély lagúna alján.

Dituri – akit „Dr Deep Sea” néven is emlegetnek – fehérjedús ételt evett tojásból és lazacból, amit mikrohullámú sütőben készített el, ellenálló szalagokkal edzett, naponta fekvőtámaszozott és egy órát aludt napközben. A tengeralattjárókkal ellentétben a szállás nem alkalmaz technológiát a megnövekedett víz alatti nyomáshoz való alkalmazkodásra.

A korábbi rekordot (73 nap, 2 óra és 34 perc) két tennessee-i professzor (Bruce Cantrell és Jessica Fain) állította fel ugyanott 2014-ben. Dituri viszont nem éri be a rekorddöntéssel: azt tervezi, hogy június 9-ig marad a szálláson, amikor eléri a 100 napot, és teljesíti a Project Neptune 100 nevű víz alatti küldetést.

Dr. Joseph Dituri integet egy búvárnak május 13-án.
photo_camera Dr. Joseph Dituri integet egy búvárnak május 13-án. Fotó: Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau via Reuters

Dituri azt kísérletezi ki magán, hogy az emberi test hogyan reagál a hosszú távú extrém nyomásnak való kitettségre. Azt mondta, leginkább a napsütés hiányzik neki.

„Az az elképzelés, hogy népesítsük be a világ óceánjait, és gondoskodjunk róluk úgy, hogy bennük is élünk, valóban jól bánva velük” – mondta Dituri, aki a küldetésén online órákat tart és interjúkat ad a tenger alatti digitális stúdiójában. (Guardian)