Erdoğan még nem nyert, mégis szinte győzelmi beszédet mondott

külföld
2023 május 15., 04:52

Továbbra is úgy tűnik, a második fordulóban dől majd el a török elnökválasztás, mivel egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot. A hivatalos adatok szerint 92 százalékos feldolgozottságnál Recep Tayyip Erdoğan elnök 49,5 százalékon, Kemal Kılıçdaroğlu pedig 44,8 százalékon áll. A magánkézben levő ANKA hírügynökség ennél valamivel szorosabb versenyfutásról számol be (49,2 és 45 százalék).

Erdoğan éjszaka még bizakodott az első fordulós győzelemben:

„Egyelőre nem tudjuk, hogy véget ért-e a választás az első fordulóban. Ha a nemzet a második forduló mellett tette le a voksát, azt is tiszteletben tartjuk. De hisszük, hogy 50 százalék felett fogjuk zárni ezt a fordulót” - szónokolt pártja, az AKP székházának erkélyéről. Ankarában több ezren gyűltek össze, és úgy ünnepeltek, mintha eldőlt volna a választás.

photo_camera Erdoğan és felesége az erkélyen Fotó: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/via REUTERS
photo_camera Az elnök hívei Ankarában Fotó: AYTAC UNAL/Anadolu Agency via AFP

„Bár még nincs végeredmény, ettől függetlenül világos, hogy a nemzet minket választott.”Erdoğan kiemelte, hogy a külföldön élő törökök szavazatait még nem számolták meg, márpedig 2018-ban 60 százalékban őt támogatták.

A hatpárti ellenzéki összefogás jelöltje, Kılıçdaroğlu szövetségesei körében, jóval visszafogottabb közegben mondott beszédet. Az elnökkel ellentétben tényként kezelte, hogy május 28-án újabb szavazást kell majd tartani. „Meg fogjuk nyerni a választást a második fordulóban.” Odaszúrt az erkélyről beszélő Erdoğannak is, mondván, „az erkélyről nem lehet választást nyerni”.

„A nép nem szavazott bizalmat Erdoğannak. A társadalom több mint 50 százaléka változásra vágyik.”

photo_camera Kılıçdaroğlu a pulpitusnál Fotó: EVRIM AYDIN/Anadolu Agency via AFP

Ha így is van, úgy tűnik, a változásra vágyó emberek többnyire nem a földrengés sújtotta városokban élnek. Az 50 ezer halálos áldozattal járó februári katasztrófa által leginkább érintett 11 városból háromban ugyanannyian szavaztak rá, mint korábban, és sehol sem esett 60 százalék alá a támogatottsága.

A harmadik jelölt, Sinan Ogan nagyjából 5 százalékot kapott, és szintén második fordulóra számít. Azt mondta, a következő napokban bejelenti, kit fog támogatni.

Törökországban nemcsak elnököt, hanem parlamenti képviselőket is választanak, őket egyfordulós rendszerben.

Az AKP 2002 óta nem szerepelt olyan rosszul, mint most: mindössze 35 százalékot szerzett, így 267 képviselőt küldhet a 600 fős törvényhozásba, 28-cal kevesebbet, mint legutóbb. Erdoğannak viszont így is meglehet a többsége, mivel az őt támogató többi párttal együtt már 323 képviselővel számolhat.

A választást megelőzően elemzői konszenzus volt arról, hogy az elmúlt huszonegy évben egyszer sem mutatkozott az ellenzéknek akkor esélye letaszítani a trónról Erdogan elnököt, mint idén.

Az országban óriási infláció tombol, az elvándorlás egyre látványosabb problémája az öregedő török társadalomnak, a földrengések és természeti katasztrófák kezelése miatt is sok kritika érte a kormányt. És legalább a választás idejére sikerült létrehozni egy többé-kevésbé működőképes pártszövetséget. Viszont az AKP olyan fölényben van az erőforrások tekintetében, és olyan mértékben uralja az államigazgatást, hogy így is nehéz elképzelni a bukást.

Az esélyekről szóló előzetes elemzésünk itt olvasható. (BBC, Reuters)