Gyászhétvégét tartottak Ungváron a hét elesett Kárpátaljai Sárkány emlékére

külföld
2023 május 15., 09:58
photo_camera Öten a hét hősi halottból.

Az önkormányzat gyászhétvégét hirdetett a kárpátaljai Ungváron, így a városban szombaton és vasárnap lemondtak minden előadást és koncertet. Ezzel búcsúztak a kárpátaljai önkéntes területvédő alakulat, az oroszok ellen soraiban magyar származású helyiekkel harcoló Kárpátaljai Sárkányok május 11-én egyszerre elesett hét katonájától.

Ez az az alakulat, amit fél éve támogatnak anyaországbeli civil magyar internetezők, sok tízmillió forintot összegyűjtve. (Nagy cikkünk itt olvasható róluk, illetve magyar támogatóikról, akik között ott van a 444 jó pár előfizetője.) A hivatalos nevük Területvédelmi csapatok 101-es önálló dandárjának 68-as zászlóalja, a legismertebb arcuk pedig Sándor Fegyir egyetemi oktató. Ők tehát nem besorozott katonák, hanem kárpátaljai önkéntesek, minden itt élő nemzetiségből, köztük magyar származásúakkal.

A hét áldozatról egyelőre annyit tudni, hogy május 11-én estek el együtt, a halálhírüket pedig 13-án közölték, Ungvár ezek után borult gyászba. A 444 meg nem erősített információja szerint egy iráni gyártású drón végezhetett a hét önkéntessel. Akik a következők voltak (a családnév szerepel első helyen): Tyahij Szerhij, Hutaj Ivan, Hodanics Bohdan, Burtin Vaszil, Mesko Valentin, Pilipiv Eduard és Kuszik Vitalij.

A karpatalja.ma cikkéből kiderül, hogy Mesko Valentin 25 éves volt és turjaremetéről származott.

A magyarországi gyűjtés közben folyik tovább. A Kárpátaljai Sárkányellátó oldalon közzétett legfrissebb összegzés szerint pillanatnyilag közel 24 millió elkölthető forint van az önkéntesek számláin, az összes eddigi adomány pedig 72 millió 198 ezer forintot tett ki.