Drónok, felvarrók, sárkányok: így támogatja fél éve egyre több magyar internetező az Ukrajnáért harcoló önkénteseket

2023 május 08., 03:59
  • Ez itt az orosz agresszor ellen harcoló ukrajnai önkénteseket pénzzel támogató magyar netezők története.
  • Az akció fél éve folyik, egyre komolyabb drónok és műszaki eszközök kiküldésére van pénz.
  • Amit továbbra is magyar magánemberek adnak össze.
  • Most elmesélem, hogyan jött létre a Sárkányellátó, és mit csináltak fél év alatt.

Előhang:

2022 tavasza. Ágnes és Gáspár, a Budapesten élő jogász házaspár rendelnek pár bélyeget és hűtőmágnest az ukrán postától. Na nem mintha mindennap innen vásárolgatnának, de ez tényleg különleges akció: online lehet rendelni a Kígyó-szigetet védő ukrán katona képével és legendássá vált beszólásával díszített bélyegből, úgyis mint

“Orosz hadihajó, húzz a faszba!”A csomagot kibontva Ágnesék meglepődnek: sokkal több bélyeget és mágnest kaptak, mint amire számítottak, mert az ukrán posta ezzel jutalmazta a leggyorsabban reagáló előrendelőket.

2022 kora ősze. A házaspár kitalálja, mi legyen a felesleges bélyegekkel és hűtőmágnesekkel. Az ötlet: megpróbálják eladni őket a kedvenc zárt Facebook-csoportjaikban, hogy a befolyt bevételt valamilyen, közelebbről egyelőre még nem definiált jótékony célra fordítsák. Szeptember 21-én posztolnak a tervről először a Lemil blog zárt csoportjában.

Első tétel:

2022. október 23. Sándor Fegyir kárpátaljai egyetemi oktató - akit az érdeklődőbb magyar internetezők onnan ismerhetnek, hogy a háború elején ikonikussá vált fotó készült arról, amint önkéntesként harcolva a lövészárokból tart online órát a hallgatóinak - kiposztol a Facebookra egy mindössze 5 másodperces, de annál hatásosabb videót. A filmen 3 ukrán katona látható, a kezükben egy ukrán és egy lyukas magyar zászlóval, amint minikórust alkotva azt mondják magyarul, hogy "Hajrá, magyarok!"

A poszt szövegében Fegyir arról írt, hogy egysége, a kárpátaljai 68. zászlóalj, amelyben nem ő az egyetlen magyar származású önkéntes, egy hónappal korábban komoly részt vállalt a harkovi hadműveletben, ahol

"(...) az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatoló magyar nemzetiségűek voltak Laci, Áron, Bars hívójelekkel. A magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől. Dicsőség Ukrajnának!”

Második tétel:

2022. október 23. A nyúlfarknyi poszt olyan nagy hatással van Mihályra, a Lemil bloghoz tartozó, katonai-rendvédelmi témákkal foglalkozó zárt FB-csoport egyik tagjára, hogy annak megtekintése után első lelkesedésében rácsetel Sándor Fegyirre, hogy megkérdezze, tudna-e segíteni bármivel innen a távolból a 68-asoknak. Kiderül, hogy nagyon is tudna, a fronton harcoló magyar és nem magyar származású önkéntes Ukrajna-védőknek egy csomó mindenre lenne nagy szükségük.

photo_camera A bal szélen Sándor Fegyir.

Fegyir első kérése az, hogy speciális, óriási power bankre emlékeztető, mindenféle módon tölthető és rengetegféle aljzattal rendelkező szupertöltőt küldjenek nekik. A kért modell durván 330 ezer forintba kerül.

2022. október 23. után Az események innentől úgy felpörögnek, hogy már felesleges pontos dátumokkal fokozni a hangulatot.

Mihály a csoport elé viszi a témát, majd megkéri Gáspárt, a cikkünk elején megszólaló, kárpátaljai származású jogászt, hogy hely- és nyelvismeretét bedobva segítsen a szervezésben. Az akcióba Balázs, a katonai témákkal foglalkozó újságíró is beszáll.

Gáspárék eldöntik, hogy a “húzz a faszba!”-bélyegekből befolyt pénzt is a magyarul beszélő ukrajnai önkéntesek, pontosabban a 68-asok támogatására fogják fordítani. Gáspár ezzel együtt ekkor még el sem tudja képzelni, vajon összejön-e elég pénz a csoportban akár egy szupertöltőre is.

Három nap alatt több mint egymillió forintot dobnak össze, vagyis három eszközre valót és még némi aprót. Itt szembesülnek vele először, hogy a kereskedők - a konkrét esetben a Media Markt - a szent cél érdekében némi árengedményt is hajlandóak adni. Ez mindenkit nagyon feldob. A kereskedő pozitív hozzáállása később is fontos örömforrás lesz.

Mivel a gépek megvásárlása után megmarad pár ezer forint, megkérdezik a 68-asok magyarjait, hogy még milyen apróságnak örülnének a fronton. Mint kiderül, a Magyar Univerzum nosztalgiaízeinek, konkrétan gyulai kolbásznak, Tibi csokinak és Erős Pistának, így ezek is bekerültek a pakkokba. Bármit huhogjanak is a gasztrofasiszták és kajasznobok, a kortárs magyarságot összetartó habarcs az Erős Pista!

Ezzel össze is állt a magyarországi magyar civilek első szállítmánya az Ukrajnáért harcoló ukrajnai magyar - és nem magyar - önkénteseknek. A három jókora power banket és az óhazai élelmiszercsomagot Ágnes és Gáspár viszik el Záhonyba a kocsijukkal, ahol az összekötő, Sándor Fegyir sógornője várja őket. Ő a megbeszéltek szerint egy ungvári alapítványhoz viszi el a szállítmányt, amit nagyjából 1300 kilométeres út végén ők juttattak el a címzettekhez. Mivel a 68-asok akkor éppen az ukrán-orosz határ közelében harcolnak. Ez az alapítvány eleve azzal foglalkozik, hogy helyi vállalkozók és magánemberek adományait juttatja el a fronton harcoló kárpátaljaiaknak, nemzetiségüktől függetlenül. A későbbi szállítmányok útja azóta is nagyon hasonló. Az adományokat mindig a magyar oldalon adják át az aktuális ukrán összekötőnek, mert ő sokkal gördülékenyebben tudja intézni a tételes vámolást, hiszen, mint nemsokára kiderül, azóta már drónok, éjjellátók és hasonló eszközök is megtették az utat Budapest és az aktuális frontvonal között.

2022 késő ősze A teszt fényes sikere után érthető, hogy a gyűjtés, amihez a korábban említett amatőr katonai-rendészeti csoport mellett azonnal csatlakozott az egykori cink.hu kommentelői közösségének zárt csoportja, nem áll le. Amint értelmezhető összeg gyűlt össze, újra megkérdezik a 68-asokat, hogy mire lenne a legnagyobb szükségük. Mint kiderül, 30 darab katonai jellegű polár felsőre. Egy, az iparágban dolgozó csoporttag először megkeresi a megfelelő alapmodellt, majd saját vállalkozásában tépőzárakat varrat rájuk a megfelelő pontokon. Sándor termozoknikat, lábmelegítőket és talptapaszokat is kért. A frontálló termozoknikat egy ott élő csoporttag jóvoltából egy pozsonyi hegymászóboltban találják meg, ahol a célt hallva azonnal árengedményt adnak.

2022 tele Ezt a második szállítmányt december 6-án veszi el a magyar-ukrán határra a Magyar Civil Internetező Mikulás.

Harmadik tétel:

2022-2023 fordulója Újabb mennyiségi-minőségi ugrás történik a gyűjtésben, amennyiben komoly taglétszámú, aktív, széles elérésű civil internetes közösségek csatlakoznak a gyűjtéshez, egy csapásra nagyságrendet ugorva a lehetőségekben. Konkrétan a KARD blog, illetve a Diétás Magyar Múzsa közössége száll be. A Magyar Hang 2022-es "Év embere" díját és a vele járó százezer forintot a Diétás Magyar Múzsa közössége nyeri el. A közösségi blog szerzői az összeget szintén Fegyirék megsegítésére fordítják.

2023 telétől 2023 májusáig A netező civilek akciója valóságos intézménnyé válik. A gyűjtés, a következő szállítmány megtervezése és az ahhoz szükséges árucikkek felkutatása folyamatos. Öt-hat ember alkalmanként sok órát erre fordítva dolgozik az ügyön élőben, online ennél sokkal többen aktívak. A két nagy elérésű blogközösség kommunikálja az újabb és újabb gyűjtési célokat.

Kialakulnak a kommunikációs csatornák a támogatott önkéntesek és a támogató önkéntesek között. A Kárpátaljai Sárkányok egyrészt nyilvános közösségi médiás posztokban köszönik meg a segítséget a magyar támogatóiknak, a fronton mutatva meg az új eszközeiket, illetve azt, hogy mennyire örülnek a kért felszerelések megérkezésének. De két szervező közvetlenül is csetkapcsolatban áll Sándorral, így a támogatói közösség rajtuk keresztül rendszeresen kap csak nekik szóló képeket, videókat és üzeneteket az adományaik felhasználásáról. A frontkatonák a maguk módján is kimutatják a hálájukat: alkalmanként felvarrókat és más harctéri relikviákat küldenek a magyar haveroknak, és akarnak olyan, az ügyön sokat dolgozó önkéntesek, akik aláírt csapatzászlót is kapnak azoktól, akik az életüket is készek feláldozni az orosz agresszor feltartóztatásáért.

A magyar támogatói közösség az akció korai szakaszában sem bújt el, de ekkor még érezhető volt, hogy az egész zárt csoportokból indult. Aztán a nyitott közösségek bekapcsolódásával eleve változott a helyzet, hogy 2023-ban már saját, publikus Facebook-oldalt csináljanak a gyűjtésnek Kárpátaljai Sárkányellátó néven.

Hogy miért ez lett a nevük?

A támogatottjaik beceneve alapján. A cikkben eddig “68-asokként” emlegetett, jó pár magyar származású önkéntessel felálló egység hivatalos neve Területvédelmi csapatok 101-es önálló dandárjának 68-as zászlóalja.

Ez a területvédelmi dandár olyan - nem hivatásos katonákból vagy besorozottakból, hanem önkéntes civilekből álló - nagyobb egység, aminek alapvető feladata Kárpátalja védelme lenne, ezért a zászlóaljai a régió nagyobb településén állomásoznak, a 68-asok például Ungváron. Már amikor nem a fronton vetik be őket. Merthogy a honvédő háború realitása miatt ezt a nyugat-ukrajnai területvédelmi egységet a valóságban a keleti fronton vetik be. A gyökerei miatt a 68-as zászlóaljnak van félhivatalos, a régió és az egység soknemzetiségű mivoltára utaló neve is, ami a felvarrójukon is szerepel. Ez a Kárpátaljai Sárkányok, vagyis ukránul Zakarpatszki Sarkani. Utóbbi a hangzása ellenére valójában kétnyelvű, az egység magyar származású tagjaira utaló elnevezés, a "kárpátaljai" ugyanis ukránul "zakarpatszki", a "sárkány" viszont a magyar nyelvből jön, hiszen az ismert mesebeli lény neve ukránul "drakon" lenne.

Szóval emiatt le Sárkányellátó a Sárkányellátó.

Így mennek a dolgok azóta

Az egész akció pont fél évvel ezelőtt indult. Május 4-éig több mint 55 millió forintot adott össze több ezer lelkes magyar magánember. Eddig öt szállítmányt juttattak ki a frontra, de a hatodik is már majdnem teljesen összeállt. (Itt egy bejegyzés, amiben Sándor Fegyir összesítette, hogy milyen felszereléseket kaptak.) A szervezők különösen fontosnak tartják a transzparenciát, hiszen ez profi szervezeti háttér nélküli magánemberek akciója, akik más magánemberek pénzét kezelik. Éppen ezért intézték úgy, hogy minden egyes forint útja pontosan nyomon követhető legyen. A Kárpátaljai Sárkányellátó oldalán minden nap beszámolnak a számláik állásáról. Ez a hagyományos bankszámla mellett Revolut-számlát jelent. Minden egyes útnak indított csomagról több fotó és videó is készül, így láthatóvá is válik, hogy mit sikerült megvásárolni. Az adakozók ezek után ellenőrizhetik a beszkennelt átadás-átvételi bizonylatot, a számlákat és a tételes elszámolást.

“A transzparencia az első nap óta teljes, immáron fél éve” - mondja Gáspár.

A lényeg a kezdetekről változatlan: nem próbálják maguk kitalálni, mit küldjenek. Az összegyűlt pénzből pontosan azt és pontosan annyit vásárolnak meg, mint amit a frontról kértek.

“Mindig csak azt: Budapestről nem tudhatjuk jobban, hogy a lövészárkokban mire van szükség” - magyarázzák a szervezők.

Ami a csomagok konkrét tartalmát illeti, a legelső csomag három nagy teljesítményű akkumulátorát a meleg téli ruhák és speciális hegymászózoknik, talp- és derékmelegítők követték, majd jöttek a drónok, a fémkeresők, az éjjellátó kamerák, a céltávmérők, még több drón, ezekhez pótakkumulátorok, tabletgépek.

“Minden, ami nem fegyver, lőszer, robbanóanyag, és nem ütközik sem a magyar, sem az ukrán jogszabályokba” - mondja szabatosan Gáspár, a jogász.

Ráadásul már nem csak szigorúan a 68-asokat támogatják. Elmondásuk szerint a 68. zászlóaljjal együttműködő számos más ukrán alakulat is használ már a Sárkányellátó által beszerzett és kiküldött eszközöket.

Külön célprojektként - OldalSárkány néven - a 128. területvédelmi dandár 234. zászlóaljának felderítőinek egy hőkamerás drónra valót sikerült összegyűjteni. Nagypénteken pedig 300 ezer forintos pénztámogatást adtak át Ungváron a „СКОРБОТНІ СЕРЦЯ ЗАКАРПАТТЯ”, azaz a „Kárpátalja Fájó Szívei” csoportnak. Ők olyan anyák, akiknek a fia elesett az orosz-ukrán háborúban – akár 2022 után, akár a 2014-es krími-keleti háború során valamikor. A csoportot Sándor 2014 óta aktívan támogatja, és ő hívta fel rá a magyarországi magyar haverok figyelmét.

Az óhazai civilek azonban már most gondolnak a háború utáni időkre.

“A csoport alapvető és nem titkolt célja, hogy a háború után Kárpátalján olyan támogatási projekteket indítson, mely immáron a helyi, civil közösséget célozza majd meg. Lesz mit segíteni, támogatni” - fogalmaztak a szervezők.

(Ha a cikk olvasása közben megzavart volna, hogy az egyik főszereplőt Sándor Fegyirnek hívják, miközben te mintha Fegyir Sándor vagy Fedor Sándor néven olvastál róla, az nem a te hibád, hanem a közép-európai történelemé.)