Ügyészségi indítványra soha többet nem tarthat kutyát a férfi, aki súlyosan bántalmazta kutyáját

bűnügy
2023 május 15., 07:57

Polgári úton is jogerős döntés született annak a férfinek az ügyében, aki kutyája bántalmazásáért korábban felfüggesztett szabadságvesztést kapott – írja közleményében az Nógrád megyei Főügyészség.

A férfi ellen a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2022 szeptemberében emelt vádat, amiért 2021. április 27. napján az egyéves kutyáját „egy éles eszközzel többször, indokolatlanul, olyan erővel fejen ütötte, hogy az állat koponyáján 5 cm hosszúságú és 2 cm mélységű vérző nyílt seb keletkezett”. A kutya elszaladt, az állatot az egyik állatvédő alapítvány munkatársai találták meg és gondoskodtak sürgős állatorvosi ellátásáról, gyógykezeléséről.

A büntetőbíróság állatkínzás miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a férfit, büntetését három év próbaidőre felfüggesztették. Miután az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az ügyész jogosult pert indítani az állattartó eltiltása iránt, a Nógrád Vármegyei Főügyészség közérdekvédelmi szakága keresettel élt férfi ellen, aki az állatok kíméletére és védelmére vonatkozó szabályokat olyan súlyosan megsértette, hogy emiatt „alkalmatlan az ebtartásra”.

Miután a férfi a megadott határidőn belül nem tett ellenkérelmet, a bíróság végleges hatállyal eltiltotta az ebtartástól. Az nem derült ki, hogy ki és milyen időközönként fogja ellenőrizni, hogy a férfi valóban betartja-e ezt a későbbiekben.