A brit humor új aranykorát hozta el a Twitteren elszabaduló brit szélsőjobbos politikus

külföld
2023 május 16., 10:59

Szokatlanul szórakoztató brit családi dráma zajlott le a Twitteren a napokban, ahol a szélsőjobboldali Ukip egykori vezetője hozta magát nehéz helyzetbe. Henry Bolton Nigel Farage távozása után lett egy rövid időre a Ukip vezetője, de mindössze fél évet töltött a párt élén, 2018 februárjában ugyanis távoznia kellett, miután párkapcsolatba lépett a párt egyik tagjával, aki aztán rasszista megjegyzéseket tett Meghan Markle személyével kapcsolatban.

Henry Bolton
photo_camera Henry Bolton Fotó: BEN STANSALL/AFP

Boltonról azóta keveset lehetett hallani, de most ismét sikerült beküzdenie magát a hírekbe, miután a napokban kiírta Twitterre, hogy beszélt a brit egészségügyi szolgáltató, az NHS egy magas rangú vezetőjével, aki szerint a diverzitásért felelős menedzserek tevékenysége javította az NHS hatékonyságát. Mire Bolton visszakérdezett, hogy hogyan, amire az NHS-s vezető elmondása szerint közölte, hogy nem fog erről beszélni, majd továbbállt.

Azaz a Twitteren megosztott sztoriból azt lehetett volna sejteni, hogy a brit szélsőjobboldalon eleve gyanakvással figyelt NHS egyik vezetője nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy mi értelme van diverzitásért felelős menedzsereket alkalmazni, és megfutamodott a vita elől. Csakhogy ezután jött a csattanó: Bolton posztjára ugyanis másnap reggel reagált a testvére, Simon Bolton:

„Talán elmondhattad volna a beszélgetés kontextusát is. A személy, akivel beszéltél, én voltam, a testvéred, egy családi temetésen. És azért mentem odébb, mert nem akartam foglalkozni a szűk látókörű véleményeddel. Nem hiszem el, hogy ezt kiposztoltad ide” – írta Simon Bolton, aki 2021-től kezdve 2023 januárjáig valóban az NHS digitalizációért felelős igazgatója volt.

Henry Bolton ezután nem sokkal törölte a posztját, de a párbeszéd ekkor már több millió megtekintésnél járt. A volt katona és politikus a Telegraphnak elmondta, a poszt törlését olajágnak szánta a testvére felé, és az írásakor dühös volt és megbántva érezte magát. Elmondta azt is, hogy 10 évvel fiatalabb öccsével mindig jól kijönnek, elsősorban azért, mert tudatosan nem beszélnek politikáról.

„Megsértettük a saját szabályunkat, hogy tartsuk távol magunkat a politikától” – tette hozzá, majd elmondta a lapnak, hogy valakivel éppen arról beszélgetett a temetésen, hogy mennyire nem hatékonyan működnek a telefonközpontok Walesben, mire példaként az NHS-t hozta, ami szintén nem hatékony. Erre lépett oda testvére, aki megkérdezte, ugyan, mi nem hatékony az NHS-nél, mire közölte, hogy a diverzitás menedzserek, mivel nem látja, ezek hogyan javítanák a páciensesetek kimenetelét. Testvére erre elmondása szerint még visszakérdezett, hogy ezt hogy érti, majd inkább arra jutott, hogy nem fogja lefolytatni ezt a beszélgetést, és továbbállt.

Henry elmondta azt is, hogy testvére megveti a politikai nézeteit, elsősorban a brexitpárti álláspontját. A lap kereste Simont is, de nem sikerült elérniük, és azt sem tudták meg a testvérektől, hogy kinek a temetésén voltak.