A világon először állítottak le madárvonulás miatt szélturbinákat Hollandia partjainál

természet
2023 május 16., 16:03

Egy előrejelző programra támaszkodva Hollandiában most először állították le a tengerben lévő szélkerekeket, hogy lehetővé tegyék a biztonságos vonulást a madarak számára – közölte a holland kormány.

Múlt szombaton 4 órán két szinte teljesen mozdulatlanul álltak a szélturbinák lapátjai Hollandia délnyugati partjainál, Borssele közelében és az északkeleti Egmond aan Zee-nél, hogy az Északi-tenger felett átvonuló madárrajok a szélerőműveknél is sértetlenül szelhessék át a tengert.

A madárvonulásokat előrejelző programot, amit mindkét helyszínen alkalmaztak, az Amszterdami Egyetem doktorandusza fejlesztette ki múlt év végén, és a kormány közlése szerint 2023 őszén már Hollandia összes szélerőművénél alkalmazni szeretnék.

Antik hajó a szélturbinák előtt Frieslandnál.
photo_camera Antik hajó a szélturbinák előtt Frieslandnál. Fotó: Mischa Keijser/Image Source via AFP

A szombaton debütáló modell madárszakértőktől, időjárás-előrejelzésekből és madármegfigyelő radarokból gyűjtött információ alapján két nappal előre jelzi, hogy a költözőmadarak milyen magasságban fognak elvonulni a tenger felett.

„Évente kétszer, tavasszal és ősszel madarak milliói vonulnak át az Északi-tenger felett”, kiváltképp fontos, hogy a szélerőművek kiépítése minimális hatással legyen az északi ökoszisztémára – mondta Tim van Oijen, a holland nemzeti madárvédő szervezet tagja.

Az Északi-tenger hollandiai partjainál most hét szélerőműpark működik 2,5 gigawatt összkapacitással, ezt 2030-ig 21 gigawattra akarják növelni sok új szélgenerátor építésével.

A kormány szerint a TenneT nevű holland áramszolgáltatónak elég ideje lesz rá, hogy őszig mindenhol bevezesse ezt az újítást. Az előrejelzett madárvonulások idején a szélkerekek sebességét percenként két fordulatban maximalizálnák az éjszakai csúcsidőben. Ez a nagyon alacsony sebesség az embereknek és a madaraknak gyakorlatilag a teljes leállást jelenti – mondta Pieter ten Bruggencate, a gazdasági és klímaügyi minisztérium szóvivője.

Biológusok már korábban felhívták a figyelmet a németországi tengeri szélerőművek költözőmadarakra gyakorolt káros hatására. Németország partjainál most 22 szélerőműpark található az Északi- és három a Balti-tengernél, de sok további szélgenerátor üzembe helyezését tervezik az elkövetkező években. (MTI)