Impeachment Ecuadorban: korrupcióval vádolják az elnököt

külföld
2023 május 16., 21:32

Közjogi felelősségre vonási eljárás (impeachment) indult az ecuadori nemzetgyűlésben az ellenzék által korrupcióval vádolt Guillermo Lasso elnök ellen, de az államfő a törvényhozó testület feloszlatásával elkerülheti, hogy elmozdítsák hivatalából.

Az eljárást indítványozó ellenzéki politikusok szerint Lasso semmibe vette az állami tulajdonú Flopec olajszállító vállalattal kötött szerződéssel kapcsolatos, hűtlen kezelésre vonatkozó figyelmeztetéseket. Az elnök tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy kormánya az állam javára, illetve az ecuadori számvevőszék javaslatára módosította a szerződést, amit még évekkel hivatalba lépése előtt megkötöttek.

Guillermo Lasso elnök beszédet mond a politikai per során a Nemzetgyűlés quitói székházában 2023. május 16-án.
photo_camera Guillermo Lasso elnök beszédet mond a politikai per során a Nemzetgyűlés quitói székházában 2023. május 16-án. Fotó: Rodrigo Buendia/AFP

A nemzetgyűlés múlt kedden szavazott az impeachment eljárás folytatásáról, akkor a 137 tagú parlamentben jelen lévő 116 képviselőből 88-an szavaztak mellette. Bár Lasso eltávolításához 97 szavazatra van szükség a legkésőbb szombaton esedékes végső szavazáson, az elmozdításának esélyét növeli, hogy a szintén korrupciós vádakkal illetett egykori államfő, Rafael Correa pártját is magába foglaló ellenzék megerősödött, miután a képviselők vasárnap újraválasztották a nemzetgyűlés elnökét, Virgilio Saquicelát.

De Ecuador alkotmányos sajátossága jóvoltából Lasso elkerülheti a felelősségre vonást: kérheti a „választható (kétirányú) halálnak” nevezett eljárást, ami lehetővé teszi az államfőknek, hogy bizonyos körülmények között – például ha a törvényhozás akadályozza a kormány működését – előrehozott elnök- és parlamenti választásokat írjanak ki az országban.

Ha Lasso a nemzetgyűlés feloszlatása mellett dönt, akkor az alkotmány értelmében az új választások kiírásáig rendeleti úton kormányozhat. A választási bíróságnak a törvényhozó testület feloszlatását követő hét napon belül döntenie kell az új választások időpontjáról.

Ha Lassót mégis megfosztják hivatalától, helyére ideiglenesen Alfredo Borrero alelnök kerül. Míg egyes parlamenti képviselők kijelentették, hogy a parlament feloszlatása alkotmányellenes lenne, és ezért figyelmen kívül hagynák, a kormány és szövetségesei az elnök elleni impeachment eljárás jogszerűségét kérdőjelezik meg. (MTI)

Kiemelt videóink