Megsértődtek a Békemenet szervezői, amiért velük nem állt szóba az Európai Parlament delegációja

POLITIKA
2023 május 16., 10:55

Hétfőn érkezett Magyarországra az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége, hogy az uniós költségvetés védelméről és a jogállamisági feltételességi mechanizmusról tájékozódjon.

A tervek szerint az EP-képviselők találkoznak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével, dr Dencső Balázzsal, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság főigazgatójával, Vágujhelyi Ferenccel, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével, valamint az új Integritás Hatóság elnökével, Bíró Ferenccel.

Rajtuk kívül a delegáció megbeszéléseket folytat még az Országgyűlés Gazdasági Bizottságával, az Igazságügyi Bizottsággal, valamint az Európai Ügyek Bizottságával és a Költségvetési Bizottsággal is. De a képviselők találkoznak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselőivel is. A delegáció programjában szerepelnek még találkozók oknyomozó újságírókkal, nem kormányzati szervezetekkel és az üzleti szféra tagjaival.

Ugyanakkor a Békemenetet szervező CÖF-CÖKA viszont rettenetesen megsértődött, amiért velük senki sem áll szóba:

„A CÖF-CÖKA mint Magyarország egyik legnagyobb civil szervezete udvariatlannak találja, hogy a Békemenetek sokaságának szervezőjét a Magyarországra látogató bizottság nem kereste. Szellemi honvédőink szerint egymás meghallgatása eredményesebbé tehetné az Unióban végzett munkát.”

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A Szerencsejáték Zrt.-n keresztül kitömött szervezet egyébként úgy látja: „Az Európai Unió parlamentjének küldöttsége a világűr fekete lyukához hasonló feladatot hajt végre, eltüntetnék a nemzeti önállóságukat őrző országokat. Az erőszak nem pálya, ezt igazolta az I. és II. világháború is. Véleményünk, hogy a világegyetem annál szebb, minél több fényes csillag ragyog az égen.” Szerintük a jogállamiságról, valamint a Magyarországnak járó pénzügyi támogatásokról zajló tárgyalást szakértőkre, és nem politikai bizottságra kell bízni.