Nem sikerült meggyőzni az EP delegációját arról, hogy az uniós pénzek haszonélvezői a magyar polgárok és a vállalkozók lennének

POLITIKA
2023 május 17., 16:29

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának Budapestre látogató delegációja felszólította a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat, ne felülről lefelé, hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket - mondta Monika Hohlmeier, az EP hattagú delegációjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján szerdán.

Monika Hohlmeier Petri Sarvamaa és Daniel Freund
photo_camera Monika Hohlmeier Petri Sarvamaa és Daniel Freund Fotó: Németh Dániel/444

Hohlmeier szerint 28 milliárd euró, azaz 10 ezer milliárd forint sorsa múlik azon, hogy teljesül-e érdemben a korábban megfogalmazott úgynevezett 27 szupermérföldkő és a hozzá tartozó 17 korrekció. Az uniós alapok nagy lehetőséget rejtenek az ország számára, ugyanakkor vannak fenntartásaik, hogy tényleg a magyar polgárok és a vállalkozók a haszonélvezői azoknak.

Pozitív fejleménynek nevezte az Integritás Hatóság felállítását, a magyar hatóságok és az OLAF közötti egyre szorosabb együttműködést, valamit az Országos Bírói Tanács megerősítését. Ugyanakkor nem elégedettek azzal, ahogy az Állami Számvevőszék az uniós pénzek elköltését ellenőrzi. Ezekre a kérdésekre nem kaptak megnyugtató választ a hatóságtól. Megemlítették, hogy a 2014-2020-as időszakban csak 29 ellenőrzést végeztek, amik után mindössze 560 milliárd forintot kellett visszafizetni.

De a látogatásról kiadott közleményében szóba hozta azt is, hogy egyik napról a másikra módosítják rendeletekkel a költségvetést. Tavaly például 95 alkalommal nyúlt bele a kormány anélkül, hogy megkérdezte volna a parlamentet. (via MTI)