NAV-os pénzügyőrökkel biztosítaná a kormány az OLAF-vizsgálatait, hogy kibékítse az EU-t

POLITIKA
2022 szeptember 19., 18:11
comments 17

Hétfő este a kormány nevében Semjén Zsolt benyújtotta a parlamentnek azon módosító javaslatok egy részét, amiktől a Karmelita-kolostorban azt remélik, hogy az elfogadásukkal megúszható az uniós pénzmegvonás. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési biztosa vasárnap délelőtt jelentette be, hogy három magyar operatív program 65 százalékának elvonását javasolják, de egyben annyi engedményt tettek, hogy a Bizottság november 19-ig még haladékot ad a magyar kormánynak, hogy érdemi reformokat hozzon.

A most benyújtott javaslat például úgy módosítaná az uniós csatlakozásról szóló törvényt, hogy mostantól az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF megkeresése alapján

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőri támogatást nyújt a helyszíni ellenőrzés vagy vizsgálat lefolytatásához. Az ilyen vizsgálatok alkalmával a NAV pénzügyőrei ugyanolyan intézkedéseket tehetnek, mintha a magyar hatóság utasítására járnának el. Tehát ha valaki nem hajlandó együttműködni az OLAF nyomozóival, akkor a NAV-osok közigazgatási bírságot szabhatnak ki rá. A bírság összege egymillió forint, ami ismételten is kiszabható. A közigazgatási bírság helyett figyelmeztetés nem alkalmazható, a bírság összegére vonatkozóan pedig nincs helye mérlegelésnek.

A módosítások lehetővé teszik, hogy az OLAF vizsgálói a vizsgálattal érintett helyiségbe vagy bármely más, üzleti célra használt területre a pénzügyőrökkel együtt bejussanak. A NAV-os pénzügyőrök helyszínbiztosítással támogatják a vizsgálat zavartalan lefolytatását, így az OLAF-os ellenőrök hozzáférhetnek a szükséges iratokhoz, adathordozókhoz és védelmet kapnak a tettleges ellenszegüléssel szemben. A pénzügyőr az intézkedését akadályozó tárgyat eltávolíthatja, valamint a jogszerű intézkedésének való ellenszegülés esetén kényszerítőeszközöket alkalmazhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt