Ha az európai országok nagyon akarnák, akkor most elbánhatnának Magyarországgal

eu
2022 szeptember 19., 14:51
  • Nagyon súlyosan megbüntethetné a magyar kormányt a többi tagállam, ha akarná, a Bizottság vasárnapi határozata értelmében.
  • Ám sokkal valószínűbb, hogy mindenki kivárja, Budapest tényleg betartja-e az ígéreteit, és új intézményekkel, szabályokkal szorítja vissza a fideszes vállalkozók nyomasztó győzelmi sorozatát az EU-s pénzekből finanszírozott közbeszerzéseknél.
  • A vagyonkezelő alapítványok vezetéséből is ki kell szorítani a politikusokat a magyar vállalások értelmében.
  • A most nyilvánosságra hozott beszámolók alapján a magyar kormány július 5-én még kötekedett, aztán 19-én egyszeriben engedékennyé vált a Bizottsággal vívott jogállamisági vitában. Azóta egyre több vállalást tett a kormány.
  • A Bizottság az újjáépítési alapon keresztül 2026-ig tudná kikényszeríteni a mostani vállalások betartását.

Jogi szempontból az Európai Bizottság vasárnapi döntése nyomán az EU Tanácsa akár már ma elvehetné a Magyarországnak járó támogatások harmadát, 3000 milliárd forintot, és elvehetné a reményt, hogy valaha is hozzájusson az újjáépítési alapban lévő 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.