Vége a keménykedésnek, a magyar kormány egyre több brüsszeli igényt kész teljesíteni

Lezárt tartalom a Kör tagjainak eu
2022 július 08., 04:07
comments 64

– Miben látszik engedékenyebbnek a magyar kormány?

– Mindenben.

– Mindenben?

– Tulajdonképpen mindenben.

A fenti kérdéseimre a válaszokat egy brüsszeli szakember adta, aki elég jól rálát az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokra, amelyek az újjáépítési alap (RRF) pénzeiről szólnak.

Nagyon sok pénzről van szó, aminek a megszerzésére nagyon kevés idő maradt.

5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitel. A támogatás 70 százaléka elvész, ha az év végéig az Európai Tanács nem hagyja jóvá a magyar kormány tervét a pénz elköltéséről. A Tanácsnak négy hete lesz elfogadni a magyar tervet, ha előtte a Bizottság jóváhagyja azt. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb novemberben mindenképpen el kell fogadnia a Bizottságnak tervet, amit Magyarország még le sem adott.

Maga a pénz is nagyon fontos lenne a kormánynak a mostani helyzetben, főleg, hogy egy részét már előre elköltötte – például az orvosok idei béremelését eleve ebből akarta fedezni, de néhány beruházást, pályázaton elnyerhető támogatást is elkezdtek finanszírozni belőle.

De legalább ennyire fontos, hogy a forint gyengüléséhez is hozzájárul, hogy Magyarország az EU egyetlen tagállama, amelyik kérne az újjáépítési alapból, de még nincs jóváhagyott terve. Emiatt a befektetők kockázatosabbnak látják Magyarországot a többi európai országnál.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt