Magyarország elsőként került az EU célkeresztjébe

eu
2022 április 27., 11:28
comments 22

Szerdán az Európai Bizottság hivatalosan is értesítette Magyarországot, hogy elindította az úgynevezett feltételességi mechanizmust a kormány ellen. Ez az első alkalom, hogy elindították ezt a mechanizmust az EU történetében.

A mechanizmust olyan államokkal szemben indíthatják, amelyekben a jogállamiság hiányosságai miatt közvetlen veszélybe kerül az EU pénzügyi érdeke. A Bizottság szerint szerint több mint tíz év alatt elég bizonyíték gyűlt össze arról, hogy Magyarországon ilyen a helyzet.

A szerdán kiküldött levél lényegében a magyar kormány bűneit sorolja fel. Olyanokat tartalmaz, mint hogy visszaélésekre alkalmas a közbeszerzési rendszer, nem üldözik a hatóságok a korrupciót, nem átlátható az EU-s támogatások elosztása, az elszámolások ellenőrzése pedig felületes. Röviden arról szól, hogy az állam közreműködik abban, hogy el lehessen lopni az uniós pénzeket.

Levelezés, szavazás, stb.

A hivatalos menetrend szerint a magyar kormánynak két hónapja lesz válaszolni a vádakra, illetve javaslatokat benyújtani a helyzet javítására.

Ha a válasszal a Bizottság elégedett lesz, akkor leállítják a mechanizmust. Ha nem, akkor viszik tovább az eljárást, amit azzal zárhat, hogy a Tanácsnak a magyarországi kifizetések felfüggesztését javasolhatja. A Tanácsban a tagállamok kormányainak minősített többséggel kell támogatniuk a pénzek felfüggesztését. A múlt hétvégi francia és a szlovén választás nyomán ez a többség valószínűleg elő is állna.

Orbán Viktornak joga lesz kérni, hogy miniszterelnöki szinten is vitatkozzanak majd az ügyről. Ezt a kvázi fellebbezési lehetőséget is figyelembe véve akár 9 hónapig is tarthat mostantól az eljárás. Azaz ha pénzt vennének el a magyar kormánytól, akkor az jó eséllyel karácsonykor vagy jövő vízkeresztkor lesz.

Minden 2021 óta megítélt pénzt figyelembe vehetnek

Hogy mennyi pénzt érintene a felfüggesztés, az attól függ, hogy a Bizottság szerint mennyi kár érte az EU költségvetését a magyarországi szabálytalanságok miatt.

Az biztos, hogy minden 2021. január 1-től megítélt kifizetést érinthet a felfüggesztés: a kohéziós támogatásokat, a mezőgazdaságnak járó pénzt, a helyreállítási alapot is. Olyan programokat is, amelyeket a 2014-20-as költségvetés terhére, utólag osztottak ki.

Kilenc éve keresik a fogást


Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.