Rátalálhattak a gyilkos galóca mérgének ellenszerére

Nemzetközi tudóscsapat megtalálhatta a világ legmérgezőbb gombája, a gyilkos galóca toxinjának ellenszerét, írja a Guardian. A gombamérgezés miatti halálesetek kilencven százalékát a gyilkos galóca (Amanita phalloides) okozza világszerte. A gomba legerősebb toxinja (alfa-amanitin) máj- és veseelégtelenséget okoz.

Kínai és ausztrál kutatók megállapították, hogy az indocianin zöld nevű színezék - amit az Egyesült Államokban az orvosi képalkotásban használatnak - a jelek szerint blokkolja az alfa-amanitin mérgező hatásait.

photo_camera Gyilkos Galóca (Amanita phalloides). Fotó: Archenzo/Wikipedia

A felfedezést bemutató tanulmány társszerzője, Csiao-ping Vang, a kantoni Szun Jat-szen Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábban nem létezett specifikus ellenszer a gyilkos galóca ellen, „mert keveset tudunk arról, hogyan végeznek a gombatoxinok a sejtekkel".

A kutatók egereken és emberi sejteken végzett laboratóriumi vizsgálatok során megállapították, hogy a zöld indocianin képes megakadályozni az alfa-amanitin által kiváltott máj- és vesekárosodást. A színezék növelte a mérgezés utáni túlélés valószínűségét is.

Azoknál az egereknél is találtak jótékony hatást, amiket csak négy órával a mérgezés után kezeltek indocianinnal. A nyolc vagy tizenkét órával később kezelést kapott rágcsálóknál azonban már nem volt megfigyelhető állapotjavulás. (MTI)