Úgy megizmosodik a jogállamiság, hogy szétpattan rajta a kaftán: Magyarországra jönnek a Türk Államok ombudsmanjai

szórakozás
2023 május 17., 15:11

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Magyarországon tartja soron következő nemzetközi konferenciáját a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége. Ennek köszönhetően Magyarországra érkezett Seref Malkoc török vezető ombudsman és Sadettin Kalkan török területi közigazgatásért felelős ombudsman, valamint Sabina Aliyeva azeri, Feruza Eshmatova üzbég ombudsman és Alua Nadirkulova, a kazah ombudsmani intézmény hivatalvezetője.

Az első magyarországi Türkomb-találkozó keretében a Török Köztársaság, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Kazahsztán ombudsmanjai Beregsurányban személyesen tájékozódnak arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet az Ukrajnából, a háború elől menekülők számára nyújt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Többnapos látogatásuk során a türk delegáció tagjai Debrecenben informálódnak az ombudsmani hivatal területi irodáinak működéséről, valamint egyeztetéseket folytatnak az Alkotmánybíróság elnökével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkárával, továbbá a rendőrség és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.

A szövetség delegációja Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kíséretében szakmai megbeszélést folytatott Tóth Tamás altábornaggyal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával, továbbá Farkas Józseffel, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye rendőrfőkapitányával.

A következő napokban a Türkomb delegációjának tagjai és Kozma Ákos emlékfát ültetnek a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén a szervezet első magyarországi találkozója alkalmából, valamint megtekintik a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Közölték, a többnapos programot a Türk Államok Ombudsmanjainak Szövetsége budapesti nemzetközi konferenciája zárja. (MTI)

Kiemelt videóink