Két nigériai faluban legalább 85 ember meghalt a gazdák és pásztorok közötti összecsapásokban

háború
2023 május 18., 12:35

Legalább 85 ember meghalt a hét elején két közép-nigériai faluban a gazdák és pásztorok közötti összecsapásokban – közölték a helyi hatóságok.

Joseph Gwankat, a két falu képviselője a Palteau állambeli Mangu körzetben azt mondta, hogy először fordult elő, hogy többen meghaltak a gazdák és pásztorok közötti összecsapásokban Nigéria középső részén. 85 holttestet találtak. A helyi hatóságok a keddi jelentésükben még harminc 30 áldozatról számoltak be.

Juni Bala, a Plateau állambeli katasztrófavédelmi hivatal (Sema) vezetője azt mondta, a támadások „megtorlások” voltak a gazdák és a pásztorok között, miután két héttel ezelőtt megöltek egy gazdát a földjén. Ezután a gazda rokonai megöltek egy pásztort.

„Emberek ezrei, nők és gyerekek jelenleg az utakon keresnek menedéket, a házak még szerdán is égtek, amikor arra jártunk”

– mondta a tisztviselő.

Nigériai katonák Plateau államban 2022. április 21-én.
photo_camera Nigériai katonák Plateau államban 2022. április 21-én. Illusztráció: PIUS UTOMI EKPEI/AFP

A helyi rendőrség reggel közölte, hogy öt embert vettek őrizetbe az erőszakkal összefüggésben, és miután a biztonsági erőket bevetették, visszatért a nyugalom.

Nigéria északnyugati és középső régióiban rendszeresek a konfliktusok és a feszültségek a föld- és vízkészletek miatt a földművelő és pásztorkodó közösségek között.

A gyilkosságok láncolata, amit megtorló akciók követnek, szélesebb körű bűnözéshez vezetett a régióban, ahol a bandák célzott támadásokat hajtanak végre falvak ellen, tömeges emberrablásokat és fosztogatásokat követnek el. (MTI)