Az RTL rejtett kamerával vette fel, ahogy embercsempészeket engedhettek szabadon Szombathelynél

bűnügy
2023 május 18., 20:08

Rejtett kamerával rögzíthette az RTL híradós stábja, ahogy öt embercsempészet miatt elítélt személyt engednek szabadon csütörtökön Szombathelynél: az intézkedés már annak az új kormányrendeletnek az égisze alatt történhetett, amely gyakorlatilag amnesztiával felérő lehetőséget ad az embercsempészet miatt letartóztatott külföldi állampolgároknak - és egyúttal tömegével engedi rá Európára az embercsempészeket a hazai börtönökből.

Egy áprilisban hatályba lépett kormányrendelet alapján minden olyan külföldi kérheti a büntetése félbeszakítását - úgynevezett reintegrációs őriztetet -, akit jogerősen elítéltek embercsempészet miatt úgy, hogy az ítéletben a kiutasítását is elrendelték. „Cserébe" a magyar állam csak annyit vár el tőlük, hogy hetvenkét órán belül hagyják el az országot, de azt már rájuk bízzák, hogy máshol jelentkeznek-e a büntetésük folytatására. A hasonló bűncselekmények miatt elítélt magyar állampolgárok nem élhetnek a lehetőséggel, ami komoly feszültséget is okoz a rabok között, különösen azután, hogy a terrorizmusért elítélt Budaházy György kegyelmet kapott.

photo_camera Fotó: RTL

A csatorna rögzíthette, ahogy a szombathelyi vasútállomásra megérkezik a büntetés-végrehajtás kisbusza; táskákkal, szatyrokkal és papírokkal a kezében kiszáll belőle öt ember és szabadon elsétálnak. A híradó megkeresésére a büntetés-végrehajtás nem válaszolt, de a Belügyminisztérium nem cáfolta, hogy a Szombathelyen szabadon engedett férfiak embercsempészek lettek volna.

Ha a rendőrség észleli, hogy a szabadon engedett személy nem távozik vagy visszatér, ismételt letartóztatás vár rá, és hátralévő büntetését is le kell töltenie. A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely azzal indokolta a gyakorlatot, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogvatartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök: a magyar börtönökben a fogvatartottak több mint tizenhárom százalékát külföldi állampolgárok teszik ki a miniszter szerint.