Zelenszkij megérkezett a G7 csúcstalálkozóra

külföld
2023 május 20., 08:21

A világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) hirosimai csúcstalálkozója után „közelebb kerül a béke” az ukrajnai háborúban - írta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren szombaton, miután megérkezett Japánba.

„Japán. G7. Fontos találkozók Ukrajna partnereivel és barátaival. Fokozott biztonság és együttműködés a győzelmünk érdekében. Ma közelebb kerül a béke” - írta Zelenszkij, aki a Francia Köztársaság repülőgépén érkezett Hirosimába.

photo_camera Fotó: YUICHI YAMAZAKI/AFP

Az ukrán elnök eredetileg azt tervezte, hogy videón csatlakozik az eseményhez. Az, hogy személyesen részt vesz a csúcstalálkozón, csak pénteken derült ki. Az ukrajnai háború a találkozó egyik fő témája.

Egy francia elnöki tisztségviselő elmondta: minden eszközt meg kell ragadni, hogy az el nem kötelezett országokat felsorakoztassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelme mögött.

A hétvégén Zelenszkij kétoldalú tárgyalásokat folytat a G7, valamint India és Brazília vezetőivel. Utóbbi két ország egyelőre nem határolódott el Moszkvától. Az ukrán elnök vasárnap a G7-ekkel, majd a globális dél országainak képviselőivel ülésezik.

Zelenszkij szombaton történelmi döntésnek nevezte, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta, hogy F-16-os vadászgépeket küldjenek Ukrajnának. (MTI)