Amerikai csipgyártón állt bosszút Kína

külföld
2023 május 22., 06:55

Nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltotta az amerikai Micron Technology memóriacsipjeinek használatát a kínai informatikai hálózatokban az illetékes kínai kormányhivatal. A döntés alapján a Micron termékeit nem használhatják a jövőben infrastrukturális projektekben.

Kína először hozott ilyen büntetőszankciót amerikai csipgyártó ellen, új frontot nyitva ezzel a két ország kereskedelmi háborújában. Az is eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy a lépés válasz a kínai Huaweit sújtó nyugati szankciókra, hiszen annak a termékeit ugyanezzel a hivatkozással tiltották ki az USA-ból.

A Kínai CAC, a kiberügyi hivatal szerint a "Micron termékei komoly kockázatot jelentenek a hálózati biztonságra, ez pedig jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent a kínai információs infrastruktúra ellátási láncára, fenyegetve Kína nemzetbiztonságát".

A Micron a maga részéről még tanulmányozza a hatóság döntését és mérlegeli a további lépéseit. "Párbeszédet kívánunk kezdeményezni a kínai hatóságokkal" - mondta. Az amerikai kormány pedig közölte, hogy szövetségeseivel együtt kíván megoldást találni arra, amit "a memóriacsipek piacán a kínai beavatkozás okozta zavarokként" jellemzett. "Határozottan ellenzünk minden korlátozást, aminek nincs ténybeli alapja" - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium egy szóvivője. (Via BBC. Címlapi illusztráció: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)