Beállt Erdoğan mögé a török elnökválasztás harmadik helyezettje

külföld
2023 május 22., 17:35

Sinan Oğan harmadik lett a múlt hét vasárnap tartott török elnökválasztás első fordulójában, amelyen Recep Tayyip Erdoğan elnök kapta a legtöbb szavazatot. Oğan most bejelentette, hogy a jövő vasárnapi második fordulóban Erdoğant támogatja fő kihívójával, Kemal Kılıçdaroğluval szemben, és erre kéri a szavazóit is.

Sinan Ogan leadja voksát a választás éjszakáján Ankarában
photo_camera Sinan Ogan leadja voksát a választás éjszakáján Ankarában Fotó: MUHAMMED SELIM KORKUTATA/Anadolu Agency via AFP

Oğan, az Atya szövetségének jelöltje a szavazatok 5,17 százalékát kapta múlt vasárnap, ami nem sok, de azért a kevés is fontos lehet a második fordulóban. Május 14-én Erdoğan a szavazatok 49,52 százalékát szerezte meg, a hatpári ellenzéki összefogás jelöltje, Kılıçdaroğlu 44,88 százalékával lett második. Ahogy Rényi Pál Dániel választási eredményekről beszámoló cikkéből is kiderül, Kılıçdaroğlu az első forduló után reményét fejezte ki, hogy Oğan szavazói inkább őt támogatják majd. Erre viszont már akkor sem volt túl sok esély, Oğan és pártja ugyanis nacionalista, radikális és kurd- és menekültellenes szólamokkal kampányolt, ami közelebb áll Erdoğan és az AKP politikájához. (Al Jazeera)