Erdoğannak áll a zászló

külföld
2023 május 15., 16:22
  • Senki sem szerzett abszolút többséget, így május 28-án, a második fordulóban dől el, ki lesz a következő török elnök.
  • A nagy összellenzéki áttörés elmaradt, a kormánypártok többséget szereztek a parlamentben, Erdoğan látszik esélyesnek.
  • Hiába győzött az ellenzék a nagyvárosokban és a határ menti térségekben, a kormányzó AKP nem esett vissza a földrengés sújtotta területeken, és meg tudta tartani a törzsszavazóit.

Recep Tayyip Erdoğan, a hivatalban lévő elnök nyerte a török választás első fordulóját, de mivel az adatok közel teljes feldolgozottsága mellett nem szerzett abszolút többséget, minden valószínűség szerint a május 28-ára beütemezett második forduló dönt arról, ki vezeti az országot a következő öt évben.

A hivatalos adatok szerint az Igazság és Fejlődés Pártja, az AKP jelöltje, Erdoğan a szavazatok 49,25 százalékát szerezte meg. Fő kihívója, a hatpárti ellenzéket a Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeként képviselő Kemal Kılıçdaroğlu 45,05 százalékot kapott, míg a harmadik jelölt, Sinan Oğan, az Atya szövetségének jelöltje 5,28 százalékon végzett.

(Ezek az ANKA hírügynökség által közölt adatok, amik a választás estéjén igen messze jártak az állami Anadolu-féle számoktól. Másnapra kitisztult a kép, hasonló eredményt mutat mindkét adatsor. Az Anadolunál Erdoğan 49,4 százalékig ment fel, Kılıçdaroğlu 44,9-en végzett.)

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.