Lehalt az ügyfélkapu

gazdaság
2023 május 22., 18:52

„2023.05.22-én van az SZJA bevallás benyújtási határideje. Ezen a napon már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni” – áll a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményében.

A kormányrendelet szerint az ESZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik majd automatikusan, ha legalább 4 órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést. Az ESZJA rendszer a mostani hiba mellett is több informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást és hamis hibaüzeneteket ad válaszul, például azt írja a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz – írja Ruszin Zsolt, az MKOE elnöke.

photo_camera Illusztráció: Unsplash

Azt írja, miután a törvény szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát, a ma esedékes bevallások, így az ESZJA-bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy leállt az online számlák lekérdezése is.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete korábban is figyelmeztetett arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.