Szijjártó: Nem irányul egyetlen ország ellen sem az, hogy Magyarország kiengedi az embercsempészeket

POLITIKA
2023 május 22., 13:46

Nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása, az pedig nem új, hogy Ausztria megerősítette a határ ellenőrzését, mivel már hónapok, évek óta nehezítik a belépést - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben. A külügyminiszter arra reagált így, hogy az osztrák külügy bekérette Magyarország bécsi nagykövetét, Nagy Andort, amiért a magyar kormány kiengedi az embercsempészet miatt fogva tartott külföldieket, azzal a feltétellel, hogy 72 órán belül elhagyják az országot.

Szijjártó az európai uniós külügyi tanács ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy előző este telefonon beszélt osztrák kollégájával, Alexander Schallenberggel, aki jelezte, hogy számukra "problémát vagy kérdőjeleket" jelent a magyar kormány lépése. "Ez az intézkedés szuverén magyar döntés, az nem irányul egyetlenegy szomszédos országgal szemben, semmifajta szomszédos országbeli specifikumot nem tartalmaz" - mondta a külügyminiszter.

"Én ezt úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki, jobb is, hogy ha elhagyják az országot, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek" - tette hozzá. "Az pedig, hogy Ausztria határellenőrzést foganatosít a magyarországi határon, sajnos nem új, ugyanis - ellentétben a schengeni megállapodás szellemiségével - már hónapok vagy évek óta látjuk azt, hogy az osztrákok nehezítik magyar és más állampolgárok belépését Ausztriába, és miközben az osztrákok szabadon jöhetnek be Magyarországra várakozás nélkül, addig a magyarok esetenként hosszú várakozást követően léphetnek csak be Ausztriába. Tehát mondjuk a határellenőrzés bevezetésével való fenyegetés, az nem új" - tette hozzá. (MTI)