A Bayer Construct, a KÉSZ Csoport és a Market Építő képzőközpontot nyitott az építőipari munkaerőhiány enyhítésére

gazdaság
2023 május 24., 17:22

Az építőipari munkaerőhiányon kíván segíteni három magyar nagyvállalat: iparági összefogással, saját forrásból hozták létre és hivatalosan is megnyitották a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot, ahol 12 építőipari szakmát tanulhatnak a diákok és szerezhetnek piacképes tudást – közölte a Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt.

A több száz millió forintos beruházással létrehozott duális képzőhelyet a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. alapította. A cégek hosszú távú célja, hogy növeljék az építőipari szakmák elismertségét, és vonzóvá tegyék az építőipart a fiatalok számára.

Ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert hivatalos adatok szerint az elmúlt tíz évben 170 ezerrel csökkent a nappali szakképzésben tanulók száma, ami 31 százalékos visszaesés a korábbiakhoz képest.

A közlemény szerint 2018 és 2020 között évente átlagosan kb. 4700 (iskolarendszerben 1500) ember sajátított el kifejezetten építőipari szakmát, de vannak olyan képzések is, ahol évek óta drasztikusan csökken a létszám. Például kőművesként 2018-ban 614-en, 2020-ban viszont már csak 433-an végeztek, és ha a trend nem változik, akkor a jövőben a szakmunkáshiány további emelkedésére lehet számítani.

Tóth Áron, a Tudásépítő-Team vezérigazgatója szerint Magyarországon a régóta fennálló, több szinten – a szakképzett, a diplomás és a fizikai dolgozóknál is – jelentkező munkaerőhiány folyamatos kihívást jelent az építőiparban. A tartós szakemberhiány komoly problémákat okozhat hosszú távon, többek között növelheti a különböző építkezési projektek időtartamát, és korlátozhatja az iparág tartós növekedését is – mondta.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A helyzet javítása érdekében jött létre a Tudásépítő-Team, ami 2022 szeptemberében fogadta az első tanulókat, azóta 270-en vettek vagy vesznek részt az ágazati képzőközpont által szervezett oktatásban, és idén szeptemberétől várhatóan további 100 tanuló csatlakozik a képzéshez, de folyamatban van a felnőttképzés előkészítése is – áll a közleményben.

A diákok a korábban megszerzett vagy folyamatban lévő iskolai végzettségüknek megfelelően 12 különböző építőipari szakma közül választhatnak szakképzést vagy technikusi képzéseket. A szakképzés 3 éves, míg a technikusi képzésekre beiratkozók az érettségi vizsgára való felkészítés mellett ötéves képzésben vesznek részt – írják. (MTI)