A Budapest Airport is bepanaszolhatta a kormányt

gazdaság
2023 május 24., 05:15

„A találkozón a delegáció tájékoztatást kapott a repülőtérrel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről, ahogyan más vállalatok ügyeiről is a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben való működés kapcsán” – közölte a Budapest Airport hvg.hu-val arról az üzleti találkozóról, ahol az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjai itteni cégekkel beszélgettek.

Ahogy a hvg.hu is írja, a Budapest Airport „tájékoztatásról” beszélt, de ez feltehetően eufemizmus. Legalábbis Monika Hohlmeier elnök az EP-delegáció missziózáró sajtótájékoztatóján azt mondta, több multi is panaszt tett, jelezve, hogy attól félnek, a diszkriminatív, érzésük szerint ellenük irányuló magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról. A lap szerint ezek után valószínűtlen, hogy a Budapest Airport pozitív képet festett volna a magyar kormány ténykedéséről és az itteni üzleti környezetről, főként hogy a ferihegyi reptér üzemeltetője a kormány által egyik legtöbbet vegzált külföldi tulajdonú cég.

A napokban Daniel Feund, az Európai Parlament küldöttségének tagja a 444.hu-nak azt mondta, bár nincs felhatalmazása megnevezni a vállalatokat, de elmondása szerint a kiskereskedelmi és az építőipari szektorban is találkoztak olyan cégvezetőkkel, „akik politikai leszámolás áldozatának érzik magukat”.

„Uniós ország állampolgárairól, illetve uniós országokban bejegyzett cégekről van szó. Vannak köztük olyanok, akiket Pegasus kémszoftverrel figyeltek meg. Többen a családjukat féltik és fenyegetve érzik magukat. Azokban a szektorokban, amiket a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített, az ilyen maffiamódszerek alkalmazása egyre gyakoribb.” És ahogy a hvg.hu is írja, a ferihegyi reptér üzemeltetésének visszavásárlása évek óta a kormány egyik kiemelt célkitűzése. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter áprilisban például úgy fogalmazott, „a budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos”.