Fotót közöltek az oroszok két Belgorodnál kilőtt amerikai terepjáróról, azonnal lebuktak, hogy daruval tehették oda őket

külföld
2023 május 24., 08:28

Folytatódik az az Ukrajna területéről indított akció, amely során egy állítólagos Putyin-ellenes, orosz és belarusz önkéntesekből álló egység, az Oroszország Szabadsága nevű légió több kilométerre behatolt Oroszország területére.

Ilja Ponomarev, a New York Timesnak telefonon nyilatkozó, évek óta ukrajnai száműzetésben élő egykori orosz parlamenti képviselő szerint az önkéntesek 3 kis települést foglaltak el és foglyul ejtettek 12 határőrt. Ponomarev szerint - aki a légió "politikai képviselőjének" nevezte magát- Ukrajna tudott a készülő akcióról, de azt oroszok szervezték. Alekszej Baranovszkij, a légió szóvivője szerint 20 négyzetkilométernyi területet vontak ellenőrzésük alá. Ukrán illetékesek a Timesnak elismerték, hogy a szabad orosz légiónak voltak emberveszteségei. Ők is azt mondták, hogy ukrán katona nem lépett orosz területre, csak orosz önkéntesek.

Az orosz fél azt állítja, hogy kiszorították az országból a behatolókat, de sok forrás alapján ez alaptalan állításnak tűnik. Az orosz hadügy közzétett egy fotót, amin állításuk szerint a támadók amerikai gyártású, kilőtt páncélozott terepjárói láthatók.

photo_camera A hivatalosan kiadott orosz fotó.

Csakhogy a fotót bloggerek és szakértők azonnal szétszedték online. Árulkodó jelek mutatják ugyanis, hogy megrendezett fényképről lehet szó. A terepjárók gumiabroncsain nincsen föld,

a talajt az óriási ütközések ellenére sem mozgatták meg vagy túrták fel a soktonnás járművek.

Látható viszont, hogy az egyik jármű elejét oldalirányba mozgathatták, amikor a harci járműveket a feltételezések szerint beállították a fotókhoz.