Pintér Sándor sem a diákok, sem a tanárok túlterheltségét nem látja

POLITIKA
2023 május 24., 16:46

A HVG arról ír, hogy saját meggyőződése szerint Pintér Sándor nem tartja magát politikusnak, vagy maximum botcsinálta politikusnak. Legalábbis egy hangfelvétel szerint ez hangzott el a Belügyminisztériumban Pintér és az ellenzéki pártok képviselőinek tárgyalásán, amit a tanárok jogállásáról szóló törvénytervezet miatt tartottak.

Pintér azt mondta, szakemberként szeretne beszélgetni, és arra kért mindenkit, hogy az aktuálpolitikát tegyék félre, hiszen „gyermekeink jövőjéről, az országunk jövőjéről van szó”.

Miután Pintér beszélt, szót adott a politikusoknak, de kitért a konkrét válaszadás elől, és már a tárgyalás legelején leszögezte: a fizetésemelésekről nem szeretne beszélni, mert abban szerinte mindenki egyetért, hogy a pedagógusok alapbéreinek meg kell közelíteniük a diplomás átlagbér átlagát, sőt, a lehetőségek keretein belül meg is kell haladniuk azt, tehát ebben nincs helye vitának.

Pintér a tárgyaláson azt mondta, a pedagógusok tekintélyének visszaállításáért a legtöbbet a tanárok tehetnek, ehhez ő először is a jogállásuk rögzítésével tud hozzájárulni. Szerinte a közalkalmazotti státusz akadályozza a tanárok béremelését, ezért mihamarabb ki kell őket emelni onnan.

Pintér az indoklást Galileo Galilei szavaiból vezette le: mindent – így a diákokat és a tanárokat is – mérhetővé kell tenni, és ebből nem hajlandó engedni semmilyen nyomásra.

Azt mondta, fejlődést akar látni a tanároknál és a diákoknál is, hiszen annak a vezetőnek, „aki utolsó lett a kapitányok közül, annak új helyet kell keresnie”.

Pintér Sándor tavaly májusban
photo_camera Pintér Sándor tavaly májusban Fotó: Németh Dániel/444

A Telex szerint Popper Pétertől azt idézte a jó pedagógusokról, hogy:

„Akiben zűrzavar van – zűrzavart hoz létre környezetében. Akiben rend van – rendet teremt maga körül”.

Azt mondta, most a pártokkal szeretne beszélni, így a velük jött szakértők nem kaphattak szót. A DK-s Barkóczi Balázs hiába próbálta átadni saját felszólalási lehetőségét a vele érkező Mihalics Lilinek, az Egységes Diákfront képviselőjének, Pintér ezt sem engedte meg.

Az ellenzéki pártok képviselői 3-3 percet kaptak, de egyiküktől sem hangzott el olyan, amit korábban ne hallhatott volna tőlük bárki: bírálták, hogy a Belügyminisztérium megszüntetné a tanárok közalkalmazotti státuszát, és azt mondták, a béremelést közalkalmazottként is megkaphatták volna.

Pintér szerint tanárnak lenni nem szakmát, hanem hivatást jelent, ezt a hivatást pedig a rendőri, honvédtiszti és az orvosi hivatáshoz hasonlította. Azt is mondta, hogy sem a diákok, sem a tanárok túlterheltségét nem látja. (HVG, Telex)