Ron DeSantis hivatalosan is beszáll a republikánus elnökjelölti versenybe

külföld
2023 május 24., 19:59

Az amerikai Szövetségi Választási Bizottság hivatalosan is nyilvántartásba vetette Ron DeSantist, aki elindul a republikánus elnökjelöltségért, és akit Donald Trump legesélyesebb vetélytársának tartanak a versenyben. A 44 éves politikus az előzetes várakozások szerint a nyilvánosság előtt a közösségi médiában jelenti be indulását a republikánus elnökjelöltségért.

A kormányzói posztra tavaly novemberben újraválasztott Ron DeSantis a Twitteren, a tulajdonossal, Elon Muskkal folytatott beszélgetés keretei között fejti ki politikai terveit. A Twitter tulajdonosa kedden egy londoni üzleti eseményen azt mondta: Ron DeSantis „meglehetősen nagy bejelentést tesz majd”, amihez fogható első alkalommal történik a közösségi médiában. A Twitteren a tervek szerint washingtoni idő szerint este 6 órakor kezdődik a beszélgetés a kormányzó és az üzletember között.

Florida kormányzója az elmúlt hetekben több, a republikánus előválasztás szempontjából fontos államban tartott beszédet, legutóbb New Hampshire-ben, ahol a floridai politika irányairól beszélt. Ron DeSantis másfél hete Iowában azt mondta: a kormányzás nem szórakoztatásról és sajátmárka-építésről, illetve a közösségi médiában való kommunikálásról szól, hanem eredmények felmutatásáról.

Ron DeSantis a tavalyi CPAC-en Floridában.
photo_camera Ron DeSantis a tavalyi CPAC-en Floridában. Fotó: Zach D Roberts/NurPhoto via AFP

Az elmúlt négy hétben készült közvélemény-kutatások RealClearPolitics által közölt összegzése szerint a Republikánus Párton belül Trump messze a legnépszerűbb politikus. A volt elnököt a republikánus választók 56 százaléka támogatja, míg a floridai kormányzót 19 százalék. A harmadik legnépszerűbb republikánus politikus Mike Pence volt alelnök 5,6 százalékkal, de ő nem jelezte indulását és az utóbbi időszakban utalást sem tett erre.

Orbán Viktor a héten Katarban azt mondta, Trumppal a veterán vezetők klubját erősítik, és a veteránok összetartanak. Ezt arra mondta, hogy a floridai szenátor DeSantisszal szintén jó viszonyt ápol, jó vezetőnek tartja, viszont Trumppal mégis csak veteránok.

A már hivatalosan is elnökjelöltségre pályázó republikánusok közül Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet népszerűsége 4,3 százalék, Vivek Ramaswamy vállalkozóé 3,6 százalék, míg Tim Scott szenátoré, aki hivatalosan hétfőn tett bejelentést indulásáról, egyelőre 1,8 százalék. (MTI)