Gigantikus szakértés volt az U17-es válogatott kiesése után az M4 Sporton

sport
2023 május 25., 14:46

Az U17-es labdarúgó-válogatott nem jutott tovább a csoportkörből a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, miután a csapat 4–2-re kikapott Írországtól. A Focibolond Facebook-oldal gyűjtése szerint a válogatott gyenge teljesítményét is tudta überelni az M4 Sport meghívott szakértője, Simon Miklós, aki a mérkőzés utáni elemzésében az alábbiakat találta mondani:

  • „Ha úgy nézzük, ezek a srácok most találkoztak először a focival… hogy milyen egy stadionban játszani, nézők előtt."

Furcsa, hogy ha valaki profi labdarúgónak készül, és csak 17 évesen találkozik először rendes stadionnal és nézőkkel, pláne, hogy egy Európa-bajnokságon.

  • "Nagyon nehéz rendezőként részt venni egy ilyen tornán, mert nem tudtuk felmérni a selejtezők folyamán, hogy hol tartunk a többiekhez képest."

Itt csak idézném a Focibolond kommentárját: „Szerintem az UEFA nem fenyegette csőre töltött fegyverrel az MLSZ-t, hogy márpedig ti most megrendezitek szépen ezt az U17-es Eb-t és kész. Egyébként amióta 16 csapatos a torna (2015-től kezdődően), azóta a házigazdákat figyelve mi kaptuk a legtöbb gólt, pedig többek között az óriási lejtmenetben lévő Bulgária, az utánpótlás helyett inkább a légiósokra és az azeri felmenőkkel rendelkezők honosítására ráfekvő Azerbajdzsán, valamint a nem éppen a futballnagyhatalmak élvonalába tartozó Izrael is rendezett. Talán el kellett volna kérni tőlük a csodaszert, amivel ők valamilyen sötét mágia útján mégis fel tudták mérni rendezőként, hogy hol tartanak a többiekhez képest.”

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI
  • „Azért ha megnézzük a kiesőket, hogy Portugália, Hollandia meg Horvátország, akkor nincs miért szégyenkeznünk.”

Az kimaradt, hogy előbbi a németek és franciák, utóbbi kettő pedig az angol-svájci csapat mögött végzett. Mi pedig a lengyel-ír duó mögött.

  • „Fiatal srácok még ezek, csupán 16-17 évesek” ÉS „Azért ne felejtsük el, hogy ilyenkor az is számít, hogy valaki év eleji, vagy év végi születésű… hisz 6-7-8 hónap különbség is nagyon sokat tud számítani”.

Érdekes, hogy az írek még nálunk is fiatalabb kezdőcsapattal álltak ki, náluk két 15 éves játékos is helyet kapott.

  • „Ez egy nagyon jó tapasztalat volt azért a srácoknak, azt gondolom."

Persze, hát ki ne akarna hazai közönség előtt kiesni a csoportjából az EB-n.

A szakértés mellett a Focibolond összehasonlította az ír és a magyar utánpótlás helyzetét is.

Írországban fele annyian laknak, mint Magyarországon. A rögbi meg a gaelic football népszerűbb sport, mint a labdarúgás. Az első osztály is csupán félprofi szinten működik, a felnőtt csapatok alapemberei civil munka mellett sportolnak, nem kapnak milliós fizetéseket, és nincsen minden második városban stadion.

A válogatott a csoportkörben az írek mellett Wales és Lengyelország csapatával játszott, előbbit még megverte 3-0-ra, utóbbitól már nagyon simán, 5-3-ra kikapott. A csoportból a lengyelek és az írek jutottak tovább.

Kiemelt videóink