Lefoglalták Putyin volt vejének telkét Hollandiában

háború
2023 május 25., 18:21

Lefoglaltak egy 1400 négyzetméteres telket a holland hatóságok Amszterdam közelében. A tulajdonos Jorrit Faassen, Vlagyimir Putyin orosz elnök idősebbik lányának exférje, írja a Guardian.

Az iratok alapján az ügyészség pénzügyi, gazdasági és környezetvédelmi bűncselekmények miatt intézkedett, ami bizonyára arra utal, hogy nyomozás folyik Faassennel szemben. Ezt az ügyészség nem kommentálta, és a lefoglalás pontos okait sem tették közzé.

A Proekt Media nevű orosz oknyomozó portál szerint a Moszkvában élő Faassent nemrég az amszterdami reptéren hallgatták ki. Ismerőse szerint az Oroszországra kivetett szankciók megsértésével gyanúsították meg, majd lefoglalták laptopját és mobiltelefonját is. A férfi hamarosan visszatért Oroszországba.

Az üresen álló telek tulajdonosi háttere régóta ismert Hollandiában. Az ukrajnai háború kezdete után nem sokkal „Szabadságot Navalnijnak” feliratú táblákat vittek oda tüntetők. Ukrán zászlót is kitűztek.

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Faassen 2008-ban házasodott össze Putyin lányával, Marija Voroncovával, a hírek szerint van egy tízéves fiuk, de állítólag elváltak. Voroncovát - akárcsak Putyin másik lányát - tavaly szankciós listára tette az Európai Unió és az Egyesült Államok, Faassent viszont nem.

Az USA márciusban közölte, hogy kettőzött erővel fognak lecsapni azokra, akik kijátsszák a szankciókat: ez sok mindent jelenthet a betiltott árucikkek behozatalától a szankciós listára tett oroszok pénzügyi manővereinek támogatásáig.