Szijjártó szerint jóváhagyta az Európai Bizottság az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást

POLITIKA
2023 május 25., 08:30

„Az Európai Bizottság és az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

photo_camera Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

„A szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk” – mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy „hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára”.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól, azok bizonytalanságaitól való függetlenséget és védettséget.

Szijjártó Péter szerint az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések fölött eljárt egy kicsit az idő, ugyanis 9 évvel ezelőtt köttettek. „Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is” – mondta a miniszter.

A külügyminiszter emlékeztetett, hogy még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja, mondta. „Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát” – zárta a külügyminiszter. (MTI)