Ausztria kétmillió eurót ad Ukrajna aknamentesítésére

háború
2023 május 28., 10:12

Karl Nehammer kancellár úja megerősítette, hogy osztrák katonák biztos nem fognak aknát szedni Ukrajnában, amíg tart a háború, azt viszont kétmillió euróval támogatják, hogy aknementesítsék az országot. Werner Kogler alkancellár pedig arról beszélt, hogy az ilyen humanitárius segítségnél hangsúlyozniuk kell Ausztria semlegességét. Ugyanakkor hozzátette: „A semlegesség nem azt jelenti, hogy hátradőlünk és félrenézünk.”

photo_camera Fotó: VYACHESLAV MADIYEVSKYI/NurPhoto via AFP

Nehammer emlékeztetett, hogy Ukrajnában már 250 ezer négyzetkilométernyi terület került aknazár alá, ami Ausztria területének majdnem háromszorosa. Közel 10,6 millió ember élete függ attól, hogy kapnak-e segítséget az aknamentesítéshez.

Az osztrák táogatás az International Trust Fundon (ITF) keresztül jut el az ukrán hatóságokhozt. Ezt az alapot még a szlovén kormány hozta létre 1998-ban a délszláv háború utáni aknamentesítésre.

Miután Ausztriában vita alakult ki az aknamentesítésben való részvételről, Klaudia Tanner védelmi miniszter a héten hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a katonai és a humanitárius aknamentesítés között. (ORF)