Ha meg is találják, a Mount Everesten marad Suhajda Szilárd holtteste

hegymászás
2023 május 28., 15:15

Még zajlik a légi felderítés a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd után, azonban a magyar hegymászó családja azt kérte, ha meg is találják, hagyják Suhajda holttestét a hegyen - írja az ATV. Ha megtalálják, és biztonságosan megközelíthető, a felszerelését elhozza majd a mentőcsapat, hátha azokból kiderül, mi is történt, és hogy emlékeket adhassanak a családnak. Suhajda Szilárd sátrát már megtalálták a 7950 méteren lévő négyes táborban.

photo_camera Suhajda Szilárd Fotó: Facebook/Suhajda Szilárd

A magyar hegymászót a világ legjobb hegyivezetőiből álló csapat kereste a Mount Everesten, akik szombaton órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol Suhajdát utoljára életben látták, azonban nem találták meg. Miután a Suhajda eltűnése óta eltelt időt, az időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nem volt annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Helikopterrel még folytatják a kutatást. Suhajda Szilárd életéről és eltűnésének körülményeiről itt olvashatnak részletesebben.

A hegymászó családja jelezte, hogy a nyilvánosság kizárásával szeretnék gyászolni Szilárdot. Édesapja a Facebook-on búcsúzott fiától. Mint írta: "Sziszikém! Nincs szavam a nepáli hírekhez. Ha igaz is, ami a lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz."