Megállapodott Biden és McCarthy, elkerülhetőnek tűnik az amerikai államcsőd

külföld
2023 május 28., 12:44

Szombat este sikerült megállapodásra jutnia Joe Biden amerikai elnöknek és Kevin McCarthynak, az amerikai képviselőház republikánus házelnökének, így ha a Kongresszus két háza megszavazza az alkut, ismét sikerül elkerülni az amerikai állam csődjét.

A megállapodás az adósságplafon megemeléséről szól, ami azt szabályozza, hogy mennyire adósodhat el az amerikai szövetségi állam. Ezt törvénykezéssel kell megemelni, ami sokáig amolyan formaságnak számított, mígnem a Republikánus párt el nem kezdte azzal zsarolni a demokrata elnököket, hogy nem szavazzák meg az adósságplafon emelését, hacsak a kormány nem vágja vissza jelentősen a nekik nem tetsző (értsd, nem a hadseregre költött) állami költéseket. Ha az adósságplafont nem emelik meg, az amerikai állam nem tud több hitelt fölvenni, ilyenkor pedig el kell kezdeni bizonyos állami funkciókat leállítani, a folyamat vége pedig lényegében az amerikai állam csődje lenne, ami persze az egész globális gazdaságot magával rántaná.

photo_camera Kevin McCarthy és Joe Biden Fotó: SAUL LOEB/AFP

Kevin McCarthy és a félidős választásokon a képviselőházban többségbe került republikánusok most megint elővették a kedvenc ütőkártyájukat. Ez a házelnöknek azért is volt fontos, mert a pozíciója nagyban függ a ház radikális-trumpista republikánus képviselőitől, akik elvárják tőle, hogy keménykedjen a Biden-kormánnyal. Biden először hallani sem akart arról, hogy az adósságplafonnal zsarolják, később viszont belátta, hogy muszáj tárgyalnia McCarthyval. A felek amerikai idő szerint szombat este 90 percen át tárgyaltak telefonon, míg végül sikerült kompromisszumot kötniük, amit McCarthy a ház elé terjeszthet.

A megállapodás részletei még nem ismertek, annyi viszont kiderült már, hogy a megállapodás két évig a 2023-as szinten rögzítené a nem katonai típusú diszkrecionális állami költéseket, cserébe két évig nem kellene újra megemelni a plafont, vagyis a 2024-es elnökválasztás előtt már nem lehetne ezzel zsarolni Bident. Az elnök azt mondta a megállapodásról, hogy az egy kompromisszum, "ami azt jelenti, hogy nem mindenki kapja meg, amit akar. Ez a kormányzás felelőssége".

photo_camera Államadósság-számláló New Yorkban Fotó: SELCUK ACAR/Anadolu Agency via AFP

Kérdés, hogy a republikánusok jobbszélén ülő képviselők mennyire tudják majd elviselni, ha nem kapnak meg mindent, amit akarnak, és támogatják-e majd McCarthy kompromisszuma. Az alsóházban 11 fős többsége van a republikánusoknak, így ha a trumpisták nem szavazzák meg a javaslatot, lehet, hogy a demokraták közül kell majd szavazatokat szerezni. Utána pedig a demokrata többségű szenátusnak is meg kell majd szavaznia az alkut. Mindezt pedig lehetőleg június 5 előtt, amikor lejár az adósságplafon emelésének határideje. (Guardian)