A KFOR is kivonult az észak-koszovói zavargások helyszíneire

külföld
2023 május 29., 16:03

Három észak-koszovói településen kezdődött a reggel a rendőrség és a helyi szerbek közötti összeütközésekkel, a helyzet romlását megakadályozandó a kérdéses helyekre kivonult a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR is.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni a hivatalaikat. A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.

A zavargások hírére pénteken Aleksandar Vucic szerb elnök, a szerb hadsereg főparancsnoka a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a hadsereget.

Koszovói rohamrendőrök és a KFOR katonái Zvecan polgármesteri hivatala előtt 2023. május 29-én.
photo_camera Koszovói rohamrendőrök és a KFOR katonái Zvecan polgármesteri hivatala előtt 2023. május 29-én. Fotó: AFP

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

A helyzet hétvégén is feszült volt, de mivel munkaszüneti napokról volt szó, nem került sor összecsapásra, hiszen senki nem akarta használni az önkormányzati épületeket. Reggel viszont a hivatalba igyekvő új polgármestereket a szerbek ismét megállították. A koszovói rendőrség különleges egységei a helyszínre vonultak, ahol könnygázzal igyekeztek feloszlatni a tömeget. A helyzet eszkalációjának megakadályozására kapcsolódott be a KFOR.

NATO-katonák Mitrovicában 2023. május 29-én.
photo_camera NATO-katonák Mitrovicában 2023. május 29-én. Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

A Koszovó északi részén lévő településeken korábban főleg szerb nemzetiségű rendőrök szolgáltak, de szinte mind felmondtak a novemberi szerb-koszovói rendszámtáblavita miatt.

A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket. De Albin Kurti miniszterelnök annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR közölte: megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban, hogy biztosítsa minden koszovói közösségnek a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől. (MTI, Euronews)