Az Európai Néppárt elnöke szerint le kell zárni a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

külföld
2023 május 29., 09:47
Manfred Weber, a legnagyobb frakció vezetője beszél az Európai Parlamentben
photo_camera Manfred Weber, a legnagyobb frakció vezetője beszél az Európai Parlamentben Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.

Az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség német vezetője Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi választási győzelme után kiemelte: végleg „félre kell tenni” a török EU-csatlakozás ügyét, mert „inkább gátolja, mint segíti” a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát.

„Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is” - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Berliner Morgenpostnak.

Mindenekelőtt pedig „Erdogannak azonnal hozzá kell járulnia Svédország NATO-tagságához”.

Hasonlóan fogalmazott a CSU és a testvérpárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) közös Bundestag-frakciójának vezető külügyi szakpolitikusa, Jürgen Hardt is, aki szerint az EU és Törökország kapcsolatának következő nagy próbája az lesz, hogy az újraválasztott elnök miként dönt a svéd NATO-csatlakozás ügyében és hogyan viselkedik a júliusi vilniusi NATO-csúcson. Olaf Scholz német kancellár vasárnap a választási eredmény kihirdetése után gratulált Erdogannak, és hozzátette, hogy Berlin szeretné új lendülettel előmozdítani a közös ügyeket.

Olaf Scholz és Erdogan a tavalyi G20-on
photo_camera Olaf Scholz és Erdogan a tavalyi G20-on Fotó: CHRISTOPH SOEDER/dpa Picture-Alliance via AFP

Németországban él a legnagyobb - nagyjából hárommilliós - határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt. Az elnök a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el. Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét.

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter szerint az Erdogant támogató németországi törökök úgy ünnepelnek, hogy nem kell viselniük döntésük következményeit, szemben sok törökországi nemzettársukkal, akiknek az országot 2003-tól kormányfőként, 2014-től pedig államfőként vezető politikus hatalmon maradása a „szegénységet és a szabadság nélküliséget” jelenti.

A választási eredménytől Törökországban sokan minden reményt elveszítettek - írta a német kormány török származású tagja.

A Zöldek politikusa szerint a német utcákon Erdogant ünneplő tömegek azt jelzik, hogy a németországi törökök elutasítják a plurális demokráciát, és integrációjuk a német társadalomba kudarcos, és a következő időszakban azzal kell számolni, hogy a török ultranacionalizmus és az iszlám vallási fundamentalizmus még inkább megerősödik körükben. (MTI)

Kiemelt videóink